Eperbombázó

Az ELTE Média és Kommunikáció Tanszéken tanítók és tanulók blogja

Megbassza a rendszer az újságírót

2016. április 25. 15:01 - Gunther Dóra

A vs.hu szétesésének margójára

Három hónapot dolgoztam a vs.hu-nál. Életem egyik legjobb élménye volt - mind szakmailag, mind emberileg. Egy lap, ahol nem a gecizésről és a másik lejáratásáról kellett írni, ahol nem volt elvárás a szakmaiatlan ócsárolás, ahol nem egymás hátát veregetve, bajtársias nevetgélésből nőtte ki magát a tartalom. Egy lap, ahol se a jobb- se a baloldalhoz nem köthető elhivatott emberek tényfeltáró, minőségi politikai, közéleti és kulturális, szociális témákkal foglalkoztak.

Aztán kiderült, ami kiderült. Több mint 500 millió forint került a kiadóhoz különféle tartalmak előállítására: MNB-s alapítványok pályázatain „nyert” közpénzből jöttek létre projektek. Nagyon jó minőségű projektek, de persze ennek tudata sem tünteti el azt a bélyeget, azt a szörnyen fájó, azonnal felhólyagosodó bélyeget, amit a transzparencia hiánya és a sumákolás nyomott rá az egész szerkesztőség bőrére. Az újságírók többsége nem is tudott a projektek finanszírozási hátteréről, aki igen, az sem volt tisztában a mértékével.

Szerettem volna ütőset írni. Hogy annyira üssön, mint amennyire fájt a kollektív felmondás az újságíróknak és a főszerkesztőnek. Szerettem volna leírni, vagy csak körülírni azt, amit a reggeli válságmegbeszélés előtt, közben és után éreztem. Szerettem volna leírni, hogy mennyire sajnálom azokat az újságírókat, akiket szembeköpött a rendszer, akiket megtaposott, és akiknek kiadta az útját.

Vajon naiv az az ember, aki elhiszi, hogy lehet ma Magyarországon normális, csorbíthatatlan újságírói munkát végezni? Naiv az az ember, aki elhiszi, hogy a közélet feltárható? Hogy a politikai rendszer visszataszító jellege nem lehetetleníti el teljesen a munkát?

A rendszer - maradjunk csak ennél, talán így a legfinomabb a megfogalmazás - bebetonozta és undorítóan kihasználta a magyar emberek kiégettségét. A kivéreztetés tökéletes habonyi kommunikációs stratégia, és a szép lassan építkező strómanok, kiskirályok a háttérből marionettbábuként igazgatják a mindennapokat. Az emberben van egy bizonyos fokú naivitás, vagy csak hit abban, hogy még egyszer lehet másképp. Bennem volt, és ez a hit most megrendült.

És egyébként is: hogyan lehetne közpénzekről faggatni politikusokat, úgy, hogy közben a saját háttér nem transzparens? Hogyan lehet lapkiadóként elvárni az újságíróktól, hogy folytassák ugyanazt a színvonalas munkát, mint amit korábban tettek? Folyamatosan mondanak fel az újságírók, jönnek a Facebook-posztok. Így kell elképzelni a szakma exodusát. Már nem az első, és valószínűleg nem is az utolsó.

Mi marad hát, mit lehet tenni? Valaki nem zárja ki, hogy ezek után elmenjen külföldre. Valaki elhagyja a szakmát. Valaki nem hagyja el és átigazol. De a történtek tudatában, az egész médiapiac kifordult és gerinctelen létezésével meddig képes együtt élni épeszű és tisztességes újságíró? A propagandagépezet és az utálkozó, falra dobált kő effektusú cikkek közötti kényszerű és valószerűtlen egyensúlyt, úgy tűnik, egyre nehezebb, vagy igazából képtelenség megtalálni.

Ha folytatom, úgy szeretném folytatni, ahogyan azok a kiváló újságírók dolgoztak - és remélhetőleg dolgozni fognak -, akikkel a VS-nél voltam. Belemenősen és tisztességesen, nem félve feltenni századszor is a kérdéseket, nem unva az adatok halmazának átböngészését, csak hogy egy kis rést, hibát találjak. Szerintem folytatni fogom.

32 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eperbombazo.blog.hu/api/trackback/id/tr758662182

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gunther Dóra: Megbassza a rendszer az újságírót 2016.04.27. 12:13:02

A szép lassan építkező strómanok, kiskirályok a háttérből marionettbábuként igazgatják a mindennapokat.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Parajpuding 2016.04.25. 20:48:12

A vs.hu-t az egyik leghitelesebb forrásnak tartottam. Nem rajtatok, vs.hu újságírókon múlt - akik tényleg igyekeztetek a mai ocsmány mocskolódó szekértáboros gerinctelen, minden szakmaiságot nélkülöző bulvárszintű nyaló-szopó propaganda és médiagépezettől távol maradni -, hogy ripityára tört.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2016.04.25. 21:41:56

Én örülök, hogy vannak újságírók, akik a munkájukat hivatásnak érzik, és nem akarják a fidesz (vagy más hasonló társaság) székletével beszennyezni magukat. Baán László példája is mutatja, hogy ez a széklet nem jön le, és előbb utóbb ellepi az embert. Vannak Magyar idők, van a 888, a TV2 és az MTVA maradéka. Nekik nem büdös a széklet, ha narancsos. Van ilyen is. De büszke lehet magára, akinek van tartása.

Willkommenskultur 2016.04.25. 21:59:36

Jobb ha lassan megszokod a nyugati demokráciát+kapitalizmust.

Mi az anyjának csináljon vki a saját kockázatára egy lapot amit aztán nem állít semelyik politikai csoport segítésére? Az olvasónak írjátok a lapot? Az ingyen lapot? Az olvasó fizeti az újságírót, vagy a tulajdonos? Akkor hadd döntse már el h az olvasónak v a hirdetőnek/szponzornak kedvez inkább, már ha nem baj.

Most itt az alkalom alapítsatok magatoknak amit akartok és szolgáljatok vele akit akartok.

Afrika steht an der Elbe 2016.04.25. 22:15:08

"Egy lap, ahol sem s jobb- sem s baloldalhoz..." stb., stb.

Talán megtanulhatnál helyesen írni, mielőtt nyávogsz az indexen, amely ugyebár köztudottan egy abszolút elfogulatlan sajtótermék.

luis5 2016.04.25. 22:31:50

@Narancsos Ödéma: természetesen a HVG 168 óra ÉS Nepszabadsag Nepszava ATV Magyar Narancs stb. a szakmai elfogulatlanul csúcsai. A blogokrol nem is szólva;-)

luis5 2016.04.25. 22:33:38

Summa: nem lehet más a politika. És a sajtó sem. Ugyanis az olvasók nem tartanak el 1 db nem bulvárlapot se.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2016.04.25. 22:51:08

@luis5: És? Ez most hogy jön ide? Miért van az, hogy a fideszes "érzelmű" kommentelőktől mindig csak annyi telik, hogy a levitézlett baloldalt emlegetik? Keskenyek vagytok... ráadásul mindig egyszerre érkeztek... lehet, hogy nem is helyes részemről a többes szám, kedves narancs-agitprop?

Én akkor is becsülöm, azt, aki nem akkora foskupac, hogy egy tolvaj politikust szolgáljon. És ezt nyugodtan vedd magadra.

Punxsutawney Mormota 2016.04.25. 22:56:23

@luis5: Ha nem tetszik az itteni objektivitás nem üti meg az érzékeny mércédet, akkor miért ide kommentálgatsz? Jobbító szándék vezérel? :D :D :D

Punxsutawney Mormota 2016.04.25. 23:02:53

@Narancsos Ödéma: Ezek nem fideszesek. Ezek fizetett kommentelők. Egy-egy ember több nicket is használ, az éppen Afrika steht an der Elbe nicken helyesírási tanácsokat osztogató díszfasz pl. Ulpius66 néven (is) osztja a Századvéges thin-tankek által kiadott szövegeket. Érdekes, hogy csapatban támadnak, egyedül védtelenek... A 444.hu környékét nagy ívben elkerülik, mert leginkább csak a megszégyenült futás az osztályrészük arrafelé... A HVG-re még csak-csak betolják a pofájukat, de általában onnan is gyorsan visszavonulnak.

igazi Ténytár 2016.04.26. 05:57:16

Ezek nem fideszesek. Ezek fizetett kommentelők. Egy-egy ember több nicket is használ, az éppen Afrika steht an der Elbe nicken A 444.hu környékét nagy ívben elkerülik, mert leginkább csak a megszégyenült futás az osztályrészük arrafelé...

Inkább ezert menekülnek :

_________________________

444.hu/2016/04/19/egy-goprot-kap-aki-segit-leleplezni-a-magyar-propagandista-trollokat

_________________________

gmihaly621 2016.04.26. 06:46:08

@Afrika steht an der Elbe: Mert te sosem gépelsz félre, csalhatatlanka.

Nzoltan 2016.04.26. 06:50:28

Nem értem a problémát. A sajtó vezetése eldöntheti merre orientálódik. Az újságírók pedig, hogy melyik lapnak dolgoznak. Mindenki odamegy, ahova akar. Most ne csináljunk már mártírokat a szabad piacon önként felmondott újságírókból.

2016.04.26. 07:58:06

@Nzoltan:
Az mióta szabad piac, mikor az újkomcsik lopott pénzből csinálnak propagandát?

Netuddki. 2016.04.26. 08:26:02

Inkább az olyan halászzsuzsaféle, volt(?) kicsi de nem pártos bemondóknak kéne takarodni a médiából, örökre!

Egon Bondy 2016.04.26. 09:00:37

@luis5: de ezek a lapok nem fájnak a költségvetésnek és még nagymamádnak is marad gyógyszerre a TB kasszában, mert a piacról élnek. ha fogod egyáltalán 2016-ban mi a piaci működés. persze, ha nem, akkor sem a te hibád ebben a <p><a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Crony_capitalism">haveri kapitalizmusban</a></p>.

Muzsikok közt 2016.04.26. 09:39:17

@Egon Bondy: a vs.hu milyen piacról él szerinted, amikor ingyenes?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.04.26. 09:51:05

@Nzoltan:
Mindössze annyi a probléma, hogy aki netán (politikailag) semleges, netán többféle nézetű munkatársat toleráló szerkesztőségben, nem bulvár médiánál szeretne dolgozni, nem talál semmit.
Nyilván viszonylag ritka az ilyen újságíró, a többség jól elvan a hozzá hasonló szemléletű fizetett propagandisták között. :)

Egon Bondy 2016.04.26. 09:56:35

@Muzsikok közt: akkor neked az online media működése elégé ki lett maradva-e? legyen a te mestered a google ennek az elmúl 20 évnek a feldolgozásában. sok sikert! :)

mikerbiker 2016.04.26. 10:25:52

@Punxsutawney Mormota: "Életem egyik legjobb élménye volt - mind szakmailag, mind emberileg." írja Dóra,a "független" újságíró(?).
What's a problem?
Nem létezik olyan hogy független média.
Nincs, sosem volt, és ameddig politikusok BÁRHOL a világon léteznek, addig nem is lesz.
Csak olyan létezik amiről még nem derült ki....
Azt hiszed az Index független? Vagy a 444?Vagy az ATV?Vagy az Anonymus?
Azt olvasod nap mint nap amit ők akarnak és olyan formában ahogyan azt ők akarják.
Ugyanaz a hír pár szó vagy írásjel megváltoztatásával egészen mást sugall.
Lehet sírdogálni h "jajj kiderült h a fidesztől van a fizetésem..." és akkor mi van?
Ha nem kell add vissza bakker!
Ti pedig, akik háborús övezetnek hiszitek EZEKET a felületeket,inkább azon gondolkodjatok el, hogy most hol lennénk ha nem létezne kormánypárti média?
Az akkor nem ugyanolyan cenzúra lenne, mint amit itt sikítoznak egyfolytában?
Az akkor nem egyoldalú tájékoztatás?
Ha emberek milliói csak úgy elhinnék amit egy-egy ilyen "független" lap,blog,vagy bármi egyéb szaron leirkálnak a megkeseredett bölcsészhalgatók,akkor vajon mennyire lennénk nagy szarban?

Muzsikok közt 2016.04.26. 10:27:09

@Egon Bondy: az online médiát nem a fogyasztó hanem a szponzor/hirdető fizeti.

Ő pedig azt a saját véleményét akarja látni a saját lapjában, mi sem természetesebb.

Bobby Newmark 2016.04.26. 10:59:22

@Afrika steht an der Elbe: Te meg így 2016-ban felfoghatnád, hogy mi a különbség egy hírportál meg egy blog közt.

Bobby Newmark 2016.04.26. 11:01:18

Egyébként szerintem ez elég hülyén lett kezelve.

Ha TÉNYLEG független volt a szerkesztőség, és az ötszáz millás pénzpumpa ellenére sem volt politikai nyomás, akkor nem a felmondás lett volna a legjobb "kurva anyátok" reakció, hanem a "köszi szépen, akkor most ebből a pénzből teregetjük tovább a szennyeseteket".

Muzsikok közt 2016.04.26. 11:07:13

@Bobby Newmark: nyilván kibaszták őket mert basztak bemenni dolgozni

Még majd az is lesz h csakazérmerzsidó vagyok, de hát ki tehet róla ha mind jordán pozitív, aki független szakértő és demokrata?

Bobby Newmark 2016.04.26. 11:16:52

@Muzsikok közt: Hát persze, ez valószínű. Az újságíró az olyan, mint a szalag melletti melós, 8-17 munkaidővel ül benn a gépe előtt, és fossa magából a cikket, és ha véletlenül elkésik egyetlen napon, már ki is basszák. Ugye így gondolod?

Istenem, baszdmeg, hogy a jókurvaéletbe lehetsz ekkora ősproli?

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2016.04.26. 11:48:03

Bevallom, nem értem a finnyázást.

Nagyon naiv az az újságíró, aki azt gondolja, hogy ezen a pici piacon az ő kiváló cikkeire majd özönleni fognak a hirdetők vagy a befektetők. Nem, nem így van. Egy szerkesztőséget fenn is kell tartani - ha a lap vezetése azt gondolja, hogy kiváló cikkeket akar, tényfeltáró riportokkal, egyedi témákkal, azt meg valakinek meg is kell finanszírozni. Nos, ez nem megy a piacról.

Mint kiderült, a vs.hu-nál ez állami pénzből is történt. Az Indexnél jobboldali tulajdonosi kör finanszíroz. Több sajtóterméknél sejteni vélik Sorosékat vagy a norvég alapot, nyilván nem véletlenül. A legtöbb magyar sajtótermék éhen halna a piacról.

Itt a kérdés inkább az, hogy beleszól-e a finanszírozó a működésbe? Pl. leállították-e egy fideszes mutyiról szóló cikk megjelenését azért, mert a pénz onnan jön? Ha nem, akkor nem értem, mi a probléma, például én az MNB-s pénzből továbbra is feltárnám a fideszes mutyikat, vagy merném közpénzről faggatni a politikusokat.

Persze az már más jellegű probléma lenne, ha ezt nem engednék, de a jelek arra mutatnak, a pénzért nem várt el semmit az MNB. Akkor meg?

Muzsikok közt 2016.04.26. 11:49:27

@Bobby Newmark: az újságíró az olyan h kibasszák ha nem tetszik a feje

Decc det

Bobby Newmark 2016.04.26. 12:41:12

@Muzsikok közt: Gondolom az az ellentmondó tény, hogy ők mondtak fel, nem zavar meg a kis világodban...

Egon Bondy 2016.04.26. 12:57:33

@Muzsikok közt:
Hogy ki fizeti a cehhet, az technikai kérdés, ha van kereslet-kínálat, akkor a piac, a fogyasztók/hirdetők döntenek.

1 az online médiát is fizeti az olvasó pl. nytimes.com, es.hu.
2 van reklám és pr mentes tartalom is, amiben elég nagy a verseny. talán ezért nem megy egyik kormánymédia sem (888.hu pl), mert az a világ amiről ők írnak nagyon kevés ember érzékcsalódásával esik egybe.
3 te leszűkíted az (online) média lehetőségeit EU-s támogatásból (nem rentábilis és nem életképes), vagy pártérdekből (nem rentábilis és nem életképes) működő formákra, pedig léteznek piaci alapon működők (bulvár, multi és független [nem kormányzati]), léteznek nonprofitok (tilos rádió) . Nyilván ezek nem úgy kezdik a működést, mint a vs.hu, hogy pl. mindenki MacBook Pro laptoppal indul és egyetlen hirdetés sincs az oldalukon (Szily is szétírta a klaviatúrát a saját Macjéből a hasonlóan szponzorált cink.hu-n). Persze a mostani kora harmincasok úgy gondolják, hogy a piac ilyen, a jó dolgok járnak nekik egy kezdő vállalkozásban is, minek kérdezzem, hogy mibűl,mert menők vagyunk, a főnök mondta, sok pályázatot nyerünk. :) ha-ha-ha-ha!
coub.com/view/c3xvt

2016.04.26. 14:03:30

@Droli:
A probléma, hogy ezen a cégen keresztül talicskázták ki a pénzt Matolcsyék. Vagy te szívesen dilolgoznál egy olyan cégnél, amin keresztül az adófizetők pénzét lopják?

Muzsikok közt 2016.04.26. 14:16:10

@Bobby Newmark: ja mondták nekik h mondjanak fel.
süti beállítások módosítása