Eperbombázó

Az ELTE Média és Kommunikáció Tanszéken tanítók és tanulók blogja

Földdel egyenlőkké

2017. április 11. 09:38 - veronikahermann

Ad notam: szabad ország, szabad egyetem

 

„S ami előbb fény volt, abból nem hágy vala többé

Semmi csodálandót: - ott Rom kívána tanyázni,

S messzünnen feltolt falakat készült vala tenni

Földdel egyenlőkké.”

(Vörösmarty Mihály: A' Rom) 

Április 11-e van, a költészet napja. Egy ideális világban ma irodalmat csinálunk, nem forradalmat. Az ideális világ azonban egyelőre várat magára, a vers tehát marad metafora – nemcsak a rombolásé, hanem a szabadságé is. Tegnap este, nem nagy meglepetésre, Áder János köztársasági elnök aláírta a Lex CEU néven elhíresült, egy hét alatt, gyakorlatilag koncepciós eljárás keretében kitalált és megszavaztatott törvénymódosítási javaslatot. Rögtön ezután reménykeltő, több ezer fős tüntetés kezdődött a Sándor-palota előtt, de erről majd később.

Semmiféle illúziónk ne legyen: az a hatalom, amelyik fel akar számolni egy egyetemet, a tudás és a demokrácia alapvető helyszínét, az a hatalom bármire képes. A kormánynak nem tetszik a CEU, és általában nem tetszenek az önálló szellemi műhelyek, a kritikus társadalomtudományok, a kritikus bármi – mert nem tűrik a kritikát. Bármilyen indokra próbáltak hivatkozni a Lex CEU esetében, mindről kiderült, hogy csúsztatás. Azért akarják bezáratni a régió különben legjobban teljesítő felsőoktatási intézményét, mert az nem tetszik nekik. Hajmeresztő belegondolni, hogy ezután bárkivel bármi megtörténhet – ma értük jönnek, holnap pedig másért.

i_stand_with_ceu.png

Ha tüntetnek kicsit, gondolják gondolom magukban, annál jobb, legalább úgy tűnik, mintha lenne még valami nyoma a demokráciának. Pedig nem nagyon van. A lázálomban, folytonos gyűlölködésben, háborús uszításban élő ország első számú vezetőjének jól megfontolt politikai érdeke mindenféle hatalomtechnikával ellehetetleníteni mindenkit, aki nem az ő térfelén focizik, hogy ezzel a stílusos metaforával éljek. Stadionokra és állami propagandára, csinovnyik médiumokra, gyűlöletkampányra bátran mehetnek milliárdok, de például civil szervezeteknek néhány millió sem mehet – ne menjen senkinek, aki nem vesz részt az össznépi szociohorrorban, az agymosás, a tudatlanság, a gyanakvás és a bűntudat kultúrájának működtetésében.

17799096_1456038687781548_3372422948260621334_n.jpg

Magyarország nem volt jó hely a rendszerváltás előtt, nem volt jó hely utána sem, az egymást követő, emberileg és szakmailag jellemzően alkalmatlan kormányok pedig gondoskodtak arról, hogy a NER dübörgő gépezete nyomán aztán napról-napra szarabb hely legyen. Társadalmi csoportokat játszanak ki egymás ellen, középkorú családanyákat változtatnak retorikai tömeggyilkosokká, adatokat szolgáltatnak ki, és egyetemet akarnak politikai okok miatt megszüntetni. Pedig, ahogyan a vasárnapi tüntetés egyik transzparense is hirdette, a tudomány nem liberális összeesküvés. Hanem a fejlődés záloga. A tüntetésen kint lévő több tízezer embe reményre ad okot. A tegnap este spontán szerveződött flash mob, amelynek szimbolikus csúcspontja a Rádió épületére éjjel kitűzött európai uniós zászló volt, méginkább reményre ad okot, mert azt jelzi, hogy a szabadság vágya erős. És bár a skandált rigmusok közül nekem talán a „ki nem ugrál, gázszerelő” a kedvencem, legtöbbször mégis azt harsogta a tömeg, hogy: Európa. Mindez azt üzeni, hogy nem akarunk félni. Hogy egyre több ember találja meg a hangját és áll ki dolgokért, amikben hisz – legyen ez bármilyen ismeretlen koncepció például a törvényt csont nélkül aláíró köztársasági elnöknek.  

Hadd írjak szépet, jót – nekem add meg boldogabb énekem!“

Szabad ország, szabad egyetem, harsogott a Magyar Tudományos Akadémia, aztán pedig a CEU épülete előtt, és közben arra gondoltam, hogy éppen ezt akarják földdel egyenlővé tenni. Nem hagyjuk, mert már régen nem csak egy egyetem jövője múlik ezen, hanem mindannyiunké. Amit lerombolnak, fölépíthető. 

Fotók: UPenn, Gunther Dóra/Facebook

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eperbombazo.blog.hu/api/trackback/id/tr4112416257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hívő hitetlen 2017.04.12. 13:52:50

A média és kommunikáció tanoncai bemutatják, amit hazugságórán tanultak: "a hatalom fel akarja számolni az egyetemet"! Nem igaz, csak feltételeket írt elő a működéséhez. Budapesten a Közép-Európai Egyetem működik. Ha a CEU nem tudja teljesíteni a feltételket, a KEE akkor is maradhat. Az írás többi része pedig demagógia a köbön.

2017.04.12. 14:37:32

@Hívő hitetlen: Oké, de mi is a probléma a mostani működéssel, ha Orbánnak nem derogált Ráhelt egy ugyanígy működő egyetemen taníttatni? Vagy akkor Ráhelke kibaszott gyorsan adja vissza a diplomáját, és az összes pénzt, amit ezen diplomája meglétének köszönhet.
süti beállítások módosítása