Eperbombázó

Az ELTE Média és Kommunikáció Tanszéken tanítók és tanulók blogja

Shannon az Ezermester

2017. március 14. 18:54 - hammerferenc

1957 augusztusát írjuk, talán a nyári vakációnak is köszönhetően ezidő tájt kicsit ritkábban akaszt a bosszúálló Kádár-rendszer, az Ezermester, ára 2 Ft, e havi számának címlapján vízisielő strandolók. Szintén a lapban a Popular Mechanics 1952 márciusi számából betűhíven átvett cikk bizonyos Shannon matematikus furfangos labirintusjáró mágneses egeréről, amely holmi 2 állású relék összekapcsolása segítségével meg tudja tanulni a helyes járást a labirintusban. 5 évbe tellett, hogy eljusson az amerikai ezermester-magazinból a magyarba a cikk, aminek oka az is lehet, hogy a kibernetika ekkoriban még gyanús burzsoá áltudományszámba ment nálunk. Míg Shannon egere megjárta a Time és a Life oldalait is, nálunk megmaradt technikai érdekességnek, pedig a cikk a végén megjegyzi: "A gépegér elve számos önműködő gépben alkalmazáshoz jutott." Például a számítógép is ilyen. Shannon pedig korábban mesterszakos MIT-szakdolgozatában vezeti be a bit fogalmát. A lap vezető anyaga amúgy arról szól, hogy milyen sok mindenre lehet használni a hegesztőpálcát. Például szétszedhető partygrillt is csinálhatunk belőle.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eperbombazo.blog.hu/api/trackback/id/tr4912338369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jakab.gipsz 2017.03.15. 11:55:28

Shannon munkásságát ennyivel elintézni, kimeríti a becsületsértés fogalmát.

2017.03.15. 13:42:53

na bumm, most meg lehet 10 év különbség van

midnight coder 2017.03.15. 14:37:48

@toportyánféreg: Ez nem igaz. Az index címlapján azonnal megtudhatod, hogy épp mi az a táplálék aminek a fogyasztása elhízást, rákot, infarktust, és általában minden olyan betegséget okoz amit kuruzslóink nem tudnak kezelni, aztán pár év múlva azt is hogy bocs, de mégsem, hanem inkább ez a másik okoz minden bajt, aztán pár év múlva a harmadik... És közben nagyon csodálkoznak, hogy a nép inkább az asztrológiában hisz.
süti beállítások módosítása