Eperbombázó

Az ELTE Média és Kommunikáció Tanszéken tanítók és tanulók blogja

Csak sajt?

2017. január 05. 12:03 - hammerferenc

Kiírta a pár hete a tekeresvölgyi sajtmester, hogy bentlakással 1 párnyi (1 fiú+1 lány) munkaerőt keres a gazdaságba, havi 90 ezer/fő (bruttó v. nettó, nem tudható) fizetésért plusz napi 3 étkezésért és ottlakásért cserébe. Megjegyeztem egy Facebook-posztban,

hogy egy állattartással és vendéglátással foglalkozó családi farm vajon meddig otthon és mettől munkahely, azaz hogy az otthonát idegeneknek megnyitó gazda vajon megszabhatja-e a munkavállaló pár nemi összetételét avagy mint munkaadó, avagy nem szabhatja meg, mert köti a munka törvénykönyve. És hogy a minimálbért (bruttó 127 ezer) el nem érő juttatást plusz természetbeni juttatást zsellérkedésnek hívták a II. világháború előtt nálunk. Ebből vita lett (van).

Felmerült, hogy ez nem zsellérkedés, hanem lényegében teljes, természethez közeli élet, nem is rossz pénz, és hogy ilyen nyugaton is van. (Sok más dolog is felmerült.)

Egy dolog nem merült fel, miszerint hogy kell eldönteni, hogy a hirdetésben felvázolt élet egy posztindusztriális életmód-utópia, ráadásul pénzért, vagy pedig a jogok utáni új világ példája, amikor a gazda jóindulatától függ, hogy hogy érzik nála a munkások.

Az én álláspontom ez:

Semmi okom megkérdőjelezni, hogy a tekeresvölgyi sajtmester remek ember, a sajtját biztos meg is fogom most már kóstolni. De: ebben az országban a törvényesség és a joguralom felszámolása folyik, sokszor épp a törvény betűje révén. Azaz emberek és intézmények akkor hajlamosak betartani a törvényt, ha az nekik előnyös. Nálunk a közbeszerzésből pocsékoló privátprédálás lesz. A közmédiából állami propaganda, a hatalommegosztásból pedig önkény. A törvények erejét jól mutatja, hogy nálunk hogy viselkednek az olyan kiszolgáltatottakkal, akiket saját erő híján csak a törvény véd: a gyerekekkel, a fogyatékkal élőkkel, az idősekkel, a hajléktalan emberekkel. Éppen ezért, sajnos nem gondolhatok mást, hogy ha nálunk bevezetnek egy nyugaton jól működő intézményt, a bentlakásos farm-munkát, akkor a törvény figyelő tekintete nélkül az nálunk félő, hogy valami félprivát-kiszipolyozás lesz. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy lányok fejhetnek-e tehenet. 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eperbombazo.blog.hu/api/trackback/id/tr8712099025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.01.06. 18:53:08

S mi ezzel a gond? Miért kellene eltűrni a perverziót?

bbwd 2017.01.06. 19:08:19

az 1fiu + 1lany a tarsadalom alapallasa
aki ezt tamadja, a tarsadalom alapertekeit tamadja

buzulas nuku

septem 2017.01.06. 19:55:15

hihetetlen, borzongok a rémülettől

Sir Galahad 2017.01.06. 20:30:56

Gondolom, most rengeteg homoszexuális pár dühöng, hogy nem mehet a farmra teheneket fejni. Egyébként meg a gazda a saját magángazdaságába azt hív meg, akit akar.

qwertzu 2017.01.06. 21:12:44

A hirdetéssel nem az a baj, hogy csak heterok jelentkezhetnek. Azért nem, mert egy szóval se ír ilyet. Nyugodtan jelentkezhet egy homo férfi és egy homo nő. A probléma az hogy megszabja a munkavállalók nemét, ami viszont tilos.

Wildhunt 2017.01.06. 21:38:12

@qwertzu: Rosszul tudod. Abban az esetben nem tilos, amennyiben ezt kvótának nevezzük, és ezzel biztosítjuk, hogy mindkét nem képviselői között arányosan oszthassuk el a munkahelyeket. Vagyis a teljes egyenjogúság nevében ajánlott lenne felvenni egy férfit és egy nőt, akik közül szigorúan az egyik homo.

qwertzu 2017.01.06. 21:42:14

@Wildhunt: Erre van valami törvény, vagy csak kitaláltad?

Wildhunt 2017.01.06. 21:47:07

@qwertzu: Nincs törvény, ajánlás van a munkahelyek kvóták szerinti férfiakkal/nőkkel/kismamákkal/fogyatékkal élőkkel/stb. feltöltésére, az ajánlások követése esetén kedvezményekre jogosult az adott cég/vállalkozó. Nem, nem tudok megnevezni egy adott törvénycikket, mert ahány féle tevékenység/cégtípus, annyiféle szabályozás van, nekem meg nem ez a szakmám. Multiknál ez helyenként kamumunkahelyekbe torkollik a támogatás elnyeréséért.

Jossarian 2017.01.06. 21:50:39

Buzikat is felvett volna a gazda csak azok egymast fejik a tehenek meg bognek... Na azt a sajtot meg egyek meg a buziseggnyalok az itt kommentelo kepviseloiket is beleeretve.

Hórukk 2017.01.06. 22:04:58

@qwertzu: A hülyeségnek nincs határa sajnos. Vannak munkák, amelyekre a férfiak alkalmasabbak, vannak amire a nők.
süti beállítások módosítása