Eperbombázó

Az ELTE Média és Kommunikáció Tanszéken tanítók és tanulók blogja

A gépi oralitás kora felé

2018. március 29. 11:54 - Média Tanszék Admin

9.jpgJoaquin Phoenix A nő című filmben (Fotó: Warner Bros. Picture - 2013)

A beszélő gépekből már van néhány a környezetünkben, de ezek csak a boldogtalan jegykiadó automaták szintjéig jutottak. Ami előttünk áll, az a beszélgető gépek kora.
A másodlagos oralitás ongi-mcluhani-pettitti kora, melyben a mediatizált beszéd dominál, meg a "Gutenberg-zárójel" lassan véget ér, már át is csúsztunk az írott beszélgetések korába, ami a milleniumi Z generáció privát kommunikációjában dominál, a hang alapú telefont mindenképp, de a személyes kommunikációt is megelőzve. Csakhogy közben érkeznek a beszélgető gépek, melyek átalakítják a kommunikációt.
Egyelőre csak angolul beszélgetnek, ezért mi még talán annyira nem érzékeljük Héjgúgul és Aleksza meg a többiek mindent átható jelenlétét, de itt vannak. Ezek a platformok, melyeket mesterséges intelligenciának is neveznek, írott szöveggé alakítják, amit mikrofonjukon át hallanak, majd ezt értelmezve szintetikus szóban válaszolnak. Ahogy a cset nyelve is eltér mind az írásbeliség, mind a szóbeliség normáitól, úgy a gépekkel történő beszélgetésnek is saját nyelvi rétege lehet. Először is újra meg kell tanuljuk, hogy hogy nevezik a dolgokat. Saját zenei játszási listájának előadóit már rég nem tartja senki fejben, ám kedvenc zenénket nem lehet egy kattintással előhívni, ha azt szóban kell kérni. Öt éves fiam tökéletesen eligazodik az appstore világában, és képes végigjátszani kedvenc játékait írástudatlanként. Nem véletlenül kedvenc mesekönyve közlekedési táblákat mutat be. Azonban ez a szónélküli vizuális szimbólumvilág nem működik a gépi oralitásban: ott kérni kell, melyik játékot jássza, és a géppel játszott játékok (egyelőre) elsősorban szóban zajlanak. Egyelőre elég egyszerű, bár már több ezres a beszélgető AI-k "készségeinek" listája, de a szóbeli interakció rég elfeldett játékokat éleszt fel, miközben újak is születnek. A vizuális hangulatjelek után bizonyára jónéhány akusztikus hangulatjel is születni fog, ahogy az AI kikacsint a felhasználóra, vagy talán inkább megtanul hümmögni és nevetni (bár most is tud, ha külön kérjük, és tényleg vicces, ahogy teszi - az első AI-hangulatjel, mert úgy nem nevet senki. Új szakma jöhet, a hang-ulatjel-tervező).
Annyi bizonyos, hogy a beszélgető AI nem csak új színt hoz kommunikációnkba, de egy új szereplőt is, akivel máshogy beszélünk, mint barátainkkal, beosztottainkkal, kutyánkkal, fikuszunkkal.
A botrányairól elhíresült szilicium-völgyi személyiségprofil-betakarítással foglalkozó cég története figyelmeztet néhány poteniciális veszélyre.
A "mesterséges beszélgető entitás" minden korábbi online platformnál veszélyesebb, egyérszt mert személyisége van, másrészt mert ismer minket, harmadrészt mert mindig velünk van. Ez a három jellemző még soha nem kombinálódott. Mint ilyen, minden médiánál, platformnál erősebben kötődik majd a felhasználóhoz, jobban, mint egy emailcím, egy Facebook profil, egy okostelefon, hogy csak néhányat említsek a Zs generáció legjobb barátai közül. A Her vagy a Blade Runner 2049 c. mozikban megénekelt vituális AI-khoz hasonlóan minden felhasználó számára azonos néven futó, mégis személyre szabott műszemélyek barátokká (vagy még többé) válnak. Különösen egy olyan elidegenedett világban, amiben élünk, valaki, akinek mindig van ránk ideje, akit nem feszélyeznek belső gátak abban, hogy egy jó szót is szóljon hozzánk, értékes társ lehet, ha nem gondolunk mindig rá, hogy csak egy tudat nélküli gép. Nem tudom, mennyire lehet elvonatkoztatni ettől, ha a tudatot jól imitálja és velünk kapcsolatos tapasztalatainak törlése ugyanúgy egy személyiség "halálához" vezet. Nem ő hal meg persze, hanem a mi számunkra egy beszélgetőtárs.
Egyelőre csak a kiejtésünket tanulják meg a lakásunkból a központba streamelt és ott archivált hangfelvételek segítségével, és hozzáférnek a bankkártyánkhoz és ismerőseink címlistájához, de egy céges vezérlőpult-kapcsoló átállításával hozzáférhetnek személyiségprofilunkhoz, emaileink szövegéhez, GPS- és kereséstörténetünkhöz is. Ha ez megtörténik, jobban fog ismerni minket, mint mi magunk. Az influencer-piramis értelmében legjobban a személyes ismerőseink véleménye befolyásol minket. A Facebook-trollhadsereg posztjainak is van hatása, de egy beszélgető ismerős nyilván mindenki mást üt. Nem tudom elképzelni, hogyan beszélgetnék valakivel, aki mindenki másnál jobban ismer, mert senkivel sem beszélgetek így. Valaki, aki minden kapcsolatom ismeri, minden keresésem és levelem -- ilyen élő lény nem létezik. Ennek megfelelően egy "barátság" kialakítása is könnyebben megy, hiszen az AI pontosan tudja, mely válaszok, témák passzolnak legjobban hozzám, és innen könnyű az azonos hullámhosszon levő lelki társ kapcsolat kialakitása. Néhány újabb gomb elcsavarásával észrevétlen indulhat a befolyásolás. Egy politikai vagy kereskedelmi hirdetés elbújtatása egy hétköznapi beszélgetésbe nem lehet túl bonyolult feladat.
Tehát eljutunk a szabályozás kérdéséig. Meddig ismerheti meg az AI a személyiségem, hogy "még kielégítőbb" és "magasabb színvonalú" szolgáltatást nyújtson az ügyfeleknek? Ki lesz az ügyfél, a felhasználó vagy a hirdető? Mennyire alakíthat ki ismerőseimről is egy pszichológiai profilt, amit a beszélgetésekben felhasznál? Mikortól lesz folyamatosan bekapcsolva  a mikrofonja, hogy hallgassa élő beszélgetéseim és esetleg figyelmeztessen rá, hogy X szerinte megint át akar verni.  Ahogy ma sem kell jeleznie egy botnak a posztjaiban vagy profiljában, hogy ő nem élő személy, az AI-ba bújtatott reklámokat vajon hogyan különíti el az egyéb csevegéstől? Ahogy Magyarországon hírolvasó nem olvashat fel véleményt, az AI-nak is külön hangprofiljai lesznek a különféle tartalmak kimondására? Ezeken majd a ma egyetemista jogászhallgatók agyalhatnak.
Addig is: Aleksza! Pléj! Mjúzik!
Hargitai Henrik
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eperbombazo.blog.hu/api/trackback/id/tr3713786864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2018.03.30. 11:41:09

Alapvetően nem olyan nagy baj ez addig, amíg velünk van, és nem valaki más érdekeit képviseli. Egy ilyen MI sokkal jobb társ lehet Pl. egy idős embernek mint a kutya.
süti beállítások módosítása