Eperbombázó

Az ELTE Média és Kommunikáció Tanszéken tanítók és tanulók blogja

Megpuccsolt sajtószabadság

2016. október 10. 16:15 - Gunther Dóra

Tegnap szürreálisabbnál szürreálisabb események követték egymást: reggel még Debrecenben ültünk a Médiastafétán (a hazai és erdélyi média tanszékek éves talákozóján, eszmecseréjén), mikor jöttek a hírek a Népszabadságról, ám erről akkor és ott nem folytattunk diskurzust. Még a debreceni vasútállomáson felhívták Hammer Ferencet a TV2-től, hogy nem nyilatkozna-e nekik a Népszabadsággal történtekről. De mindez még nem is botránkoztatott meg annyira, mint két tegnap elhangzott mondat. Az egyiktől az undor fogott el, a másik csak egyszerűen elkeserített. Lássuk őket sorrendben és a kettőt egy esemény kontextusában, mint a magyar közállapotok és lélekállapotok tükörképeként szemléljük:

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke így nyilatkozott: „Szerintem már épp itt volt az ideje, hogy bezárjon a Népszabadság váratlanul, nekem ez a szerény véleményem.”

Egy 8 éves kisfiú a Kossuth téri szombat esti tüntetésen ezt kiabálta: „Orbán takarodj! Dögölj is meg!”

2.jpgFotó : Csoszó Gabriella / FreeDoc

 Nagyon nincs rendben ez az ország. A legszomorúbb pedig az, hogy lassan ezzel minden nap szembesülnünk kell. A társadalom ingerküszöbét azonban lenyomták mínuszba, ma már nem igazán érint meg minket, ha a kormány önmaga alkotta jogszabályokat tekint nem létezőnek, ha egy alaptörvénymódosítás semmi erőfeszítésbe nem kerül, ráadásul a társadalmi támogatottsága 100 százalékosan megkérdőjelezhető. Ha az ország legnagyobb ellenzéki lapcsoportját puccsolják meg, és hoznak újságírókat képtelen helyzetbe, ha a sajtószabadságot egyre inkább csak illuzórikus tévelygésnek és judeobolsevik értelmiségi fétisnek tekintik (a judeobolsevik szókapcsolatot ma ismertem meg a fideszes és szélsőjobbos kommenteket olvasván). De persze a látszatot fenntartják. A nép akaratát figyeljük, mi mentjük meg a pusztulástól és az idegenektől – mondják onnan fentről.

Csupán az elmúlt egy hét fejleményei okot adtak volna olyan társadalmi ellenállásra, amire már rég nem volt példa. Példátlan az a fajta pofátlan demokráciaromboló tevékenység is, ami fokozatot váltott a népszavazással. Ám mégsem vonulunk több tízezren, netán százezren az utcákon, nem bojkottálunk bojkottálást érdemlő eseményeket, nem sztrájkolunk, nem szólunk, nem merünk szólni. És ez nem több, mint egyszerű feljogosító gesztus a Fidesznek. Feljogosítjuk a hatalmat, hogy még gátlástalanabbul törje le a maroknyi ellenállást, még gátlástalanabbul lépjen át határokat, még gátlástalanabbul rombolja a puszta földig a demokráciát.

Az elmúlt lassan hat év (vagy ki tudja mennyi) felhalmozódó frusztrációja és önmagunk szembeköpése, a tiltakozás szinte teljes hiánya és egy apátiába és apolitikus attitűdbe süppedt nép most nem csak egy online és egy print újságot veszített el. (De miért is ne lenne igaza a vehemensen kommentelő és kárörvendő jobboldali tömegeknek? Hiszen miért ne lenne jó, ha a Magyar Hírlapból, a Magyar Időkből, a TV2-ből, a 888-ból és a feledhetetlen, de a minőségi sorrendből egyáltalán nem kilógó Lokálból tudnánk csak tájékozódni?)

1.jpgFotó : Csoszó Gabriella / FreeDoc

 

Itt nem is a politikai és ideológiai elköteleződésekről és adott print vagy online újság párthűségéről kell beszélnünk. Hiszen alapvetően nem is arról van szó már egy ideje, hogy konkrét ellenzéki vagy önmagukat ellenzékinek csúfoló pártok hátterét erősítik bizonyos lapok. Mivel az a kevés, még viszonylag vagy teljesen függetlennek mondható sajtótermék nem pártok szócsövének szolgál, hanem próbálja számon kérni a számon kérhetetlen hatalmat, felderíteni a visszaéléseket, véleményt alkotni a hazai demokrácia hiányosságairól, az egyre terjedő populizmusról, fasisztoid beállítódásokról és a propaganda agymosásának ellenében kísérel meg felszólalni és a tényeket tényként tálalni. Netán egy kis kultúrát és színvonalat is csempészni a hétköznapokba.

Nem precedens nélküli az Orbán-érában bizonyos újságok valóban szakmai és független működésének ellehetetlenítése, és félelmetesen erős a párhuzam a korábbi origo vs. Lázár, valamint a jelenlegi Népszabadság vs. Rogán ütközések között. Ma nem éri meg lebuktatni a vezető politikusokat, mivel akkor annak a veszélye fenyeget, hogy a nagy veszteséget felhalmozó lapokat a tulajdonos önszántából megszünteti nulla politikai nyomás és helyezkedés nélkül. Nyilván. Viszont itt sokkal durvább dolgok történnek: előzetes egyeztetések, a szerkesztőség felkészítése nélkül, az újságírók becsületének semmibevételével egyik napról a másikra megszüntetnek egy országos lapcsoportot. Lehetetlennek tűnik, hogy ne a hatalom szólt volna közbe. Egyrészt felháborító a népszabis újságírókkal szemben, másrészt általában véve az újságírókkal szemben és tágabb értelemben a sajtószabadság szempontjából, a másik oldalról pedig az olvasókkal szemben, akik így, főleg vidéken a nem csak propagandával operáló tájékoztatás lehetőségétől lettek megfosztva.

Az orbáni médiabirodalom gyarapszik, hódít mindenfelé a dilettantizmus és színvonaltalan anyázás és a másikra mutogatás. Nem szabadna hagyni, hogy ennyire kicsavarják a kezünkből az információhoz és a tájékozódáshoz való jogunkat. Éljen a nép szabadsága. És kitartást, bátorságot a Népszabadság újságíróinak, és az összes még nem Fidesz-csápok foglya lapnak!

73 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eperbombazo.blog.hu/api/trackback/id/tr711784403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.10. 16:27:19

Nem akarunk liberális elnyomást, ezt értsd meg.

morph on deer 2016.10.11. 00:31:36

"Nem akarunk liberális elnyomást, ezt értsd meg."

Azt hiszem, neked csak a jelző fontos...
Tehát, ha az elnyomás nem 'liberális' akkor már renben is van?

Azt meg már csak abszurdisztán lelkes támogatói találják helyénvalónak, hogy a 'liberális' és az 'elnyomás' szavakat közös szerkezetben tálalod a nagyérdemű agyhalottaknak...

Oximoron, te moron..!

Olyan, mint a "kötelező szabadnak lenni", vagy például "Orbán intelligens".

A vak is láthatja, hogy mennyire sötét ez a duma..:))

Ne hülyéskedj már, még a végén magad is elhiszed, és még úgy maradsz!
Azt pedig még rólad sem feltételezem, hogy akár egy percig is komolyan gondolod, mert akkor már rég te lennél a rezsibiztos!
Bár akkor már frakcióvezetőnek is kvalifikálnál, természetesen a Fideszhez, ez már majdnem az a szint!

-JzK- 2016.10.11. 00:34:57

2011-ben nem megszűnt már egyszer a sajtószabadság?

-JzK- 2016.10.11. 00:42:39

@morph on deer:
A liberalizmus mióta azonos a szabadsággal? A jelenkori liberalizmus az aljasság szabadságát, dekadenciát és a fehér keresztény nemzetek elpusztítását jelenti.

„De igen sokan Lucifert követve, akinek gonosz jelszava az, hogy „nem szolgálok” – a szabadság neve alatt bizonyos képtelen és hazug szabadosságot értenek. Ilyenek azon elterjedt és hatalmas iskola emberei, akik a szabadságtól vevén nevüket, azt akarják, hogy szabadelvűeknek, liberálisoknak nevezzék őket.” (XIII. Leó pápa)

morph on deer 2016.10.11. 02:04:01

@-JzK-:
"A liberalizmus mióta azonos a szabadsággal?"

A következtetés a tiéd!

"A jelenkori liberalizmus az aljasság szabadságát, dekadenciát és a fehér keresztény nemzetek elpusztítását jelenti."

Már megbocsáss, de ez szimplán marhaság.

Mindenesetre a 'nem szolgálok' jelszó stimmel, de sem 'Lucifert,' sem senki mást! Egyszerűen nem vagyok szolga alkat. Senkit és semmit, semmilyen okból.
A szabadságnál fontosabb pedig számomra nem létezik. Ezen sem politika, sem vallás nem tud változtatni, függetlenül annak milyenségétől. A saját szabad akaratomból, a saját döntésem alapján teszek-, vagy éppen nem teszek dolgokat, és nem azért, mert bárki más jónak, vagy rossznak tarja.

Pontosan az a liberalizmus(om) lényege is, hogy a legmesszebbmenőkig tiszteletben tartom mások másságát, hitét, ha úgy tetszik, addig amíg a hatalmukat nem egy másik ember ellen szándékoznak felhasználni...

2016.10.11. 04:53:50

Nem tartom kizártnak, hogy Németh Szilárdot azért tartják a Fideszben, hogy mindenki más intelligensnek tűnjön mellette. Tele van komplexusokkal az az ember, ezért érzi szükségét annak, hogy mindig a legpenetránsabb módon bizonyítsa párthűségét.

wotan 2016.10.11. 05:05:45

@morph on deer: ajánlott irodalom: A megláncolt Übü, Alfred Jarry- tól. Olvassad el, magadra/magatokra ismersz!

wotan 2016.10.11. 05:08:25

Édest lehet. Nyolc éves kisfiú. Milyen lesz fellnőtnek? Mint apuka szorozva tízzel? Liberális nevelés, röviden...

Nzoltan 2016.10.11. 06:31:34

@wotan: A liberálisok nem szaporodnak. Ezért még ebben az emberöltőben teszik tönkre a társadalmat.

2016.10.11. 06:53:25

A bunkó, tuskó hazug rezsi szilárd--és erről papirja is va, mégpedig birósági, jobb ha csendben marad.
A tapló parasztja inkább olvassa el azt a sok baromságot, amit ez a majom lófejű összehordott, összehazudott.

Rezsi szilárdovics ! Vajon hány birósági pert vesztett el a birka fejével ? És vajon azt miből is fizette ki rágalmazási , becsületsértési pereket ?
Inkább ne pattogjon a tapló állatja, mint birkaszar a deszkán, mert akinek 12-ig nem jött meg az esze, a 1-re csak hülyébb lesz !

Inkább énekelje a nótáját, azt hogy "Hej, te bunkócska te drága " és ha tükörbe néz láthatja kiről is énekel .

kheiron 2016.10.11. 07:14:39

Azért az jelzésértékű, hogy a tisztelt hölgynek (és az ELTE Média és Kommunikáció Tanszékének) az újságégetés teljesen elfogadható.

Ha nem lenne az, akkor ugyanis reflektált volna rá.

Ballib cenzúrázók réme 18 2016.10.11. 08:24:40

A népszabadságot a tulaj szüntette meg, mert veszteséget termel.

Szinte bizonyos, hogy az 5 milliárdos adósság átvállalásával együtt odaadja az egész Nésozabadságot tokostul, ha lenne rá jelentkező.

Miért nincs ?

Hisztizni jobb, meg bérrettegni ?

gigabursch 2016.10.11. 08:27:58

Unalmas.
Tetszettek volna nem veszteséget halmozni és akkor nem lenne ilyen gond.

Ez a nagy kérdés és ott a megoldás.

Netuddki. 2016.10.11. 08:30:45

Kedves Dóra!

Ha olvasod a bejegyzésed hozzászólásait akkor láthatod, hogy 98%-a fidesztroll. Akiket ezért fizetnek, így mindig van idejük szétoffolni egy fórumot, mocskolni a liberálisokat és persze terjeszteni a fidesz agitpropot.
Ha valóban érdekelne a sajtó és véleményszabadság, akkor rövid úton örökre kitiltanád ezeket a fizetett fidesztrollokat a fórumodról. Ugyanez érvényes a többiekre is akik ugyanezen okból picsognak a saját blogjukon.
Meg kellene már érteni végre, hogy a fidesz cinkelt kártyákkal játszik. Kihasználják ellenetek azokat az értékeket amit valójában meg kellene védeniük. Amikor az érdekül úgy kívánja teli szájjal hivatkoznak a véleményszabadságra, de közben magasról tesznek rá.

Közben újult erővel dübörög az orbán rezsim félrevezető reklámkampánya a közpénzből sikkasztott fideszmédián: "a népszavazáson a választók 98%-a szavazott nemmel a betelepítésekre...". Ezt már nem is kommentelem. Minek?

Netuddki. 2016.10.11. 08:34:31

A bolgár, tolvajfideszes agitprop birka rövid időre Magyarországra látogatott:
index.hu/mindekozben/poszt/2016/10/10/birka_vasarhely_randaliroz/

Ballib cenzúrázók réme 18 2016.10.11. 08:42:40

@Tibi !:

Hát igen..
- Az igazi demokraták mikor hatalmon vannak, akkor beazonosíthatatlan karhatalmistákkal veretnek ellenzékieket, majd kitüntetik a vérengzésért a rendőrfőkapitányt.

- MIkor nincsnennek hatalmon kivonulnak a parlamentből, és nem dolgoznak tovább.

- Eközben szorgosan cenzúráznak minden különvéleményt, mert az mégse járja, hogy a 4-5%-so támogatottságú agyatlan ballib horda hangját elmossa a 45-50%-os támogatottságú kormánypárti szavazók hangja, a mindkét formációt utálók táboráról nem is beszélve.

Ennyit tudsz meg a nevedet Tibi!

metal · http://electric.blog.hu 2016.10.11. 08:56:13

"Ha az ország legnagyobb ellenzéki lapcsoportját puccsolják meg, és hoznak újságírókat képtelen helyzetbe, ha a sajtószabadságot egyre inkább"

Ha az ellenzéknek ennyire fontos volt a Népszabadság, akkor miért adták el? Eladták, majd a tulajdonos bezárta (az indok mindegy, joga volt bezárni), most megy a sírás! Most komolyan ezek szeretnék az országot irányítani?

Netuddki. 2016.10.11. 09:18:08

Kedves Dóra!

Erről beszéltem az előbb: @Ballib cenzúrázók réme 18:

Ez egy közismert századvéges fidesztroll. Rögtön be is veti a megszokott, unalomig ismert, dedós tolvajfideszes kommunikációs trükköt. Terelj és mutogass vissza a témát felvetőre. Ami persze ebben az esetben színtiszta hazugság, mert a troll által felvetett problémákhoz semmi közöm nincsen.

Ugyanezzel a trükkel élt tegnap az antilop is a parlamentben amikor szorongatták a tökeit:
index.hu/video/2016/10/11/parlament_rogan_antal_helikopterezes/
A helyett, hogy a kérdésre válaszolt volna elkezdett kágébélázni, csak éppen a válasszal maradt adós. Miből telik neki? Miért hazudott? Ha rajtakapták miért nem mond le?

A felvetett kérdésem továbbra is érvényes, megérdemlik-e a szólásszabadságot azok akik magasról tesznek rá?

citrix 2016.10.11. 09:21:34

Rezsi Szilárdra elég ránézni és tudsz mindent... Ez nem elég neki mert még nyilatkozik is, ekkor teljes a kép: zsőőőőőő

koala kóla 2016.10.11. 09:33:05

A sajtószabadság nem szünhetett meg pont most mert már 6 éve diktatúra van.

lol

Hajdú Peter 2016.10.11. 09:45:13

A valasztason elert 2 %-nak EGYENES kovetkezmenye a nepszabadsag megszunese.
Tetszettek volna elmenni valasztani.

Jolka40 2016.10.11. 09:45:39

@Tibi !: A parlamenti ülés előtt megkapta Tóni az ukázt: azt mondod, hogy hibáztam. Ezzel befogod a szájukat, és az ügy el van sikálva.

Andy73 2016.10.11. 09:47:39

"Története[szerkesztés]
Az MSZMP napilapjaként[szerkesztés]
Első évfolyamának 1. száma az MSZMP kiadásában, a korábbi Szabad Nép utódaként jelent meg 1956. november 2-án.
A rendszerváltás kezdetétől[szerkesztés]
1989. október 8-tól 1994-ig fejlécén ez áll: „szocialista napilap”.
2015. június 2-án az MSZP pártalapítványa eladta 27,65%-os, a munkatársak egyesülete pedig 1,42%-os részesedését a Mediaworks-nek."
Forrás: Wikipédia

A forradalom leverői alapították, 27 évvel túlélte a rendszerváltást, azóta anakronisztikus már a neve is. A 60. évfordulót már nélküle ünnepelhetjük Nem gondoltam volna a rendszerváltáskor, hogy még több mint negyedszázadig húzza ugyanezzel a névvel, de végre ezt is megélhettük.
A maradék elvtársnak pedig ott a Népszava, azt olvashatják tovább.
Ha olyan fontos volt a szociknak, hogy két országos napilapjuk legyen, akkor miért adtak túl rajta?
Ahogy már mások is megjegyezék, az állami vagyont nem sajtnálták eladni, bagóért, már évtizedekkel ezelőtt.

videki gyerek 2016.10.11. 09:49:35

Népszabadság szélsőbalos, kommunista újság volt, ha 20 évvel ezelött szünik meg, az is túl késő lett volna.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.11. 10:07:12

@morph on deer:

Tisztázzuk! Minden társadalmi rend elnyomás. Elnyomás nélkül anarchia van.

Azaz nem az elnyomás és a nem-elnyomás között kell választani, hanem a kisebb és nagyobb elnyomás között.

A liberális rend szinte mindenkinek rossz, ezért kell megszüntetni.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.11. 10:09:17

@videki gyerek:

Dehogy volt. Ultraliberális lap volt az utolsó 25 évben.

Andy73 2016.10.11. 10:14:30

@bircaman maxval szerkesztő: Ultraliberális és szélsőbal: nálunk ez sajátosan összeolvadt a rendszerváltás után, amikor a posztkommunisták kerültek hatalomra. 20 évvel ezelőtt is ők uralkodtak, a pufajkás Hornnal és a csomagosztó Bokrossal.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.11. 10:24:33

@Andy73:

Ennek vannak történelmi okai.

De ennek ellenére hülyeség kommunistáknak nevezni azokat, akik ultraliberális elveket vallanak.

Valójában a liberalizmus legnagyobb eszmei ellenfele éppen a kommunizmus.

Az egy sajátos kelet-európai jelenség, hogy a kommunista elit egy része úgy igyekezett múltjától menekülni, hogy ultraliberális elvekre tért át, miközben igyekezett megtartani magának a "baloldal" címkét.

Hozzáteszem: ez nem igaz még Kelet-Európára se, csak egyes osrzágokra, elsősorban Magyarországra és Lengyelországra. Csehországra és Szlovákiára pl. nem igaz ez egyáltalán: az ottani liberlisok jellemzően NEM ex-kommunisták és az ex-kommunistákból meg ma is kommunisták, nem liberálisok.

Attilajukkaja 2016.10.11. 10:40:32

Gyerekek! Melyikotok gondolta volna 2010-ben, hogy 6 ev alatt ilyen melyre sullyedunk a kadarizmusba? Hogy eppen Orban lesz az, aki visszahozza a mult rezsim legsotetebb korszakat megspekelve egy kis horthysta a'lromantikaval? Hogy csak fogjuk a fejunket es hitetlenkedve kerdezzuk, hogy tenyleg van meg lejjebb?
En ugy vagyok ezzel, mint az a bizonyos paraszt bacsi: erre is gondoltam, arra is gondoltam, na de hogy az egesz a nyakamba szakad, arra gondolni sem mertem volna!
Annak idejen buszken jartam-keltem magyarkent a nagyvilagban, altalaban jokat gondoltak rolunk. Most meg szemlesutve megyek neha kulfoldre es csak akkor mondom, hogy magyar vagyok, ha masodjara is megkerdik, honnan jottem. Nagy szegyen ez Magyarorszagnak, nagy szegyen ez minden ertelmes magyarnak. Es ez nagyon szomoru.

Scott Tenorman Must Die 2016.10.11. 10:42:07

@Tibi !: "Ha valóban érdekelne a sajtó és véleményszabadság, akkor rövid úton örökre kitiltanád ezeket a fizetett fidesztrollokat a fórumodról. "

imádlak :))))

morph on deer 2016.10.11. 11:04:00

@Attilajukkaja:
"Nagy szegyen ez Magyarorszagnak, nagy szegyen ez minden ertelmes magyarnak. Es ez nagyon szomoru."

Ugyanez a tapasztalat.
Bár ez nem a kádárizmus, ez még az azelőttről előásott mocsok. (Kádár legalább mint személy puritán volt, és tudott/szeretett sakkozni, amellett, hogy Orosz helytartó is volt)

Ezek a 'legszebb' személyi kultuszos hagyományok 'nemzethyes' szósszal leöntve, náci baromságokkal fűszerezve.

Képzeld el Rákosit a fehér lovon, miközben egyik kezében a 'Mein Kampf'-ot lobogtatva, a másikban feszülettel énekli, hogy "Szövetségbe forrt szabad köztársaságok, a nagy Oroszország kovácsolta frigy..!"

Így legalább az összes genyót 'egységfrontba' lehet tömöríteni, senki nem érezheti magát kívül, akinek legalább valamelyik rész tetszik ebből a katyvaszból.

Így kell ezt csinálni!, hogy a magyarok megint páriák lehessenek Európában.
Tíz pont a művészi kivitelezésért!

Ballib cenzúrázók réme 18 2016.10.11. 11:06:19

@Tibi !:

Én meghatódtam a siránkozásodon, ahogy a cenzúrát követeled.
Végülis leszerelt munkásőrként hozzsászoktál, hogy csak jelentettél, aztána párt törölt.

Csakhát Tibi! a te időd leáldozott.
A magadfajta munkásőr komcsi garnitúra örökre a lecsóba kerül, ahogyan a szélsőbalos propaganda újságotok is, mert a kutya se veszi azt a veszteséges fost.

morph on deer 2016.10.11. 11:22:24

@bircaman maxval szerkesztő:
"A liberális rend szinte mindenkinek rossz, ezért kell megszüntetni."

Librális rend?
És te ilyet hol láttál?

A liberalizmus nem egy rend, hanem egy gondolkodásmód, amelyik az egyén szabadságának és felelősségtudatának egyensúlyáról szól!
A liberális gondolkodásom okán hallgatom meg a véleményedet és vitatkozom, ha nem értek egyet, de eszembe sem jut, hogy neked nem kéne szót adni!
Akkor sem, ha épp irritál a dumád!

Elnyomás helyett észérveken alapuló kooperáció, (meg)vezetés helyett iránymutatás, parancsok és tiltások helyett a választási lehetőség biztosítása, és még sorolhatnám.

Én nem voltam/vagyok/leszek senki bábja, akit kedvéte lökdöshet amerre tetszik, de együttműködök bárkivel normális célokért - azaz a cél fontos, nem az, hogy ki mondja - és segítek fenntartások nélkül bárkinek elérni a célját, ha módomban áll, amíg az a cél nem más ellen, más kárára szolgál.

Nálam ilyen a liberális életszemlélet.
És most lehet óbégatni, cselédek!

Netuddki. 2016.10.11. 11:23:31

@Ballib cenzúrázók réme 18: Szakadj már le rólam te századvéges bérfidesztroll!
Különben meg az nem cenzúra ha kidobjuk a szemetet, ostoba.

Jakab.gipsz 2016.10.11. 11:27:54

Tekintettel arra a tényre, hogy a cikk szerzője, "Eperbombázó" még is csak az ELTE Média és Kommunikáció tanszékének a hallgatói és oktatói nevében emel szót a sajtó és a szólás szabadság érdekében érdemes néhány dolgot és fogalmat tisztázni.
Amely fogalmat a (szólás szabadság fogalmát) a szerző megállapításai szerint egy patás ördög az Zorbán kormány és a magyar konzervatív jobb oldal veszélyezteti.

Érzek némi ellentmondást, a hallgató által kommunikált igazság és a valóság között, gondolom az oktatók is képesek értelmezni ezt disszonanciát, mentségükre szólva, csak egy apróság el kerülte figyelmüket amely korrekcióra szorul, elsősorban az intézmény falain belül, mielőtt a nyilvánosság elé tárják fenntartásaikat.

Ezt az apróságot két szófogalom testesíti meg éspedig a "tolerancia" és a "türelem", ugyanis e fogalmak a magyar nyelv szabályai szerint nem szinonimák, nem kompatibilisek és nem felcserélhetőek, holt gyakran összekeverjük, ez a kevert módszer kognitív disszonanciához vezet. Azért mert a tolerancia fogalma paradoxon, (ellen tétje az intolerancia) a türelem pedig azt jelenti, hogy ha valaki nem tud valamit azt meg kell tanítani valamire ( cselekvésre ösztönöz), e két fogalom tisztázását követően kotyogjon bele a campus, a napi politikába. Ha majd képes a magyar nyelv szabályai szerint alkalmazni, és nem össze keverni.

Ugyanis a demokrácia, a liberalizmus és a tolerancia külön-külön is paradoxon fogalmak, egymásra rétegezve szükség szerűen okoznak bonyodalmakat a tolerancia (mint Yolli Yoker) ismételgetése, ezen az alapvető problémán nem segít.

A türelem és elsősorban a "keresztényi türelem" fogalma viszont kiutat jelenthet, persze nem egy ateista állam és társadalom filozófia értelmezési rendszerén belül, hanem azt meghaladó módon. Tehát sem a demokrácia, sem a gondolkodás szabadságának az ügye nem elveszett, ügy csak ahogyan most a (libsi teoretikusok beszélnek róla) úgy "rosszul van össze-rakva".

Attilajukkaja 2016.10.11. 11:33:41

@morph on deer:
"Képzeld el Rákosit a fehér lovon, miközben egyik kezében a 'Mein Kampf'-ot lobogtatva, a másikban feszülettel énekli, hogy "Szövetségbe forrt szabad köztársaságok"
:o))))

Amugy en az ilyen bircacnak, ballib cenzurazoknak nem szoktam valaszolgatni. Minek fecserelni az ilyenekre az idot?

1ghost 2016.10.11. 11:33:42

Azt a kurva! Miután a FideszGöbbelsi propaganda bedarálja a narancsos disznóságokat leleplező sajtót, az ócska fizetett bérhazudozóik, akik egyenként is nickek tucatjaival rendelkeznek, még az internetből is fideszes hazugságólat igyekeznek csinálni! Mert lopni akarnak a magyaroktól még többet, még többet, és még többet. Helikpterre, stadionokra, yactra, meg persze matolcsy két millát kereső kurváira.

De hiába mert így is messziről bűzlik ez az aljas orbánista bérhazudozó, aki korábban Blogger Géza néven szopta a gazdája faszát, s most többek között ezekre a nickekre váltott: @Ballib cenzúrázók réme 18: @Ma Baker: @Andy73:

Netuddki. 2016.10.11. 11:36:40

@morph on deer: "A liberális gondolkodásom okán hallgatom meg a véleményedet és vitatkozom, ha nem értek egyet, de eszembe sem jut, hogy neked nem kéne szót adni!"

Na ez az igazi 22-es csapdája.
Liberálisnak vallod magadat, de ha nem "hallgatod" meg az antiliberális, tolvaj bűnözőket, akkor nem vagy liberális? Mi a megoldás?

Azt kellene észrevenni, hogy ha előre megadott játékszabályok alapján játszol olyanokkal akik elfogadják a játékszabályokat és a szerint is játszanak, akkor mindenki hepi, mindenki nyer a dolgon.
De ha pár ember elkezd csalni, és csak ők győznek, azzal gyakorlatilag elrontják a többiek játékát. Mit tesznek ilyenkor általában? Kizárják a csalókat.

Ugyanezt teszik ezek az alakok is. Gyakorlatilag kihasználják, hogy liberálisnak vallod magadat és próbálsz úgy is cselekedni. Aminek a következtében hátrányba kerülsz velük szemben. Ráadásul még a képedbe is röhögnek, és ezek beszélnek liberális terrorról, ha ezt a szemükre veted?
Ember! Legalább a saját érdekeidet ismerd már fel! Az meg nem az elveid feladása, ha a csalókat kizárod. Ennyi.

Netuddki. 2016.10.11. 11:41:46

@1ghost: Erre mondom, hogy ha már a fideszmédia ellen nem tudunk tenni (még), ne kelljen még a blogokon is a fideszes agitpropot olvasni! Ez ellen pedig csak a blogok gazdái tudnának tenni. Már persze ha akarnának bármit is tenni, nemcsak a hozzászólások száma számítana.
Ezek után jön a kérdés, akkor mégis mi a jó francért olvassuk ezeket a blogokat, és miért is szólunk hozzá? Lehet nekem kéne ignorálnom ezeket a fidesztrolltúltengésben szenvedő fórumokat? Azokat a blogokat már régóta ignorálom ahol nem lehet hozzászólni. Kezdve a kettősmércével...

Scott Tenorman Must Die 2016.10.11. 11:43:55

"Az ELTE Média és Kommunikáció Tanszéken tanítók és tanulók blogja"

ejha, azt hittem eddig az volt a jelszó, h ki a politikával az iskolákból

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.11. 11:44:34

@morph on deer:

Csúsztatsz.

A "liberális" jelent "megengedőt" is, ami azonban nem egy eszme, hanem egy magatartás.

Megengedő meg lehet bárki, bármilyen eszme híve.

Itt a liberalizmusról mint politikai filozófiáról van szó, s nem a megengedő magatartásról.

Attilajukkaja 2016.10.11. 11:45:37

@Jakab.gipsz:
"a tolerancia fogalma paradoxon, (ellen tétje az intolerancia) a türelem pedig azt jelenti, hogy ha valaki nem tud valamit azt meg kell tanítani valamire ( cselekvésre ösztönöz)"
En nem v agyok b olcsesz, de baromira nem igy er telmezem sem a toleranciat, se a turelmet.
Hogy a tolerancia meghatarozasa az intolerancia ellentetje (igy egyben) lenne, az eleg komolytalan meghatarozas. A tolerancia szamomra azt jelenti, hogy elfogadom, hogy vannak tolem eltero vilagnezetek is, meg ha nem is ertek veluk egyet. De nem jelenti azt, hogy ha az osszeferhetetlen a tarsadalom altal altalanosan elfogadott emberi jogokkal vagy erkolccsel, akkor ki is allok mellette. Nagyon fontos az eroszak elutasitasa. Az anarchia lenne. A turelem pedig nem csak a tanitasrol szol, hanem altalaban a bekes egymas mellett elesrol. Ez a ket fogalom gyakran egy es ugyanaz.

Neo07 2016.10.11. 11:55:52

Hmm, ezt a hisztit...

Miért van az az érzésem, hogy ha mondjuk, a Magyar Nemzet, vagy akármelyik másik újság szűnt volna meg, nagy valószínűség szerint a legteljesebb közönyt tapasztaltuk volna meg...

Az a gondolatom, hogy a népszavazás után így próbálják meg Orbánt megbuktatni. Kikiáltják emberevő diktátornak, meg mindennek, aztán újraindítják a lapot. Pár napos szüneteltetés nem árt a lapnak, az érdeklődés is nagyobb lesz iránta, többen fogják venni. Ez egy óriási reklám a lapnak itthon és külföldön is.

Ha annyira fontos az a lap, hogy még Közép-Afrikában is hír, hogyhogy nem jut pár csepp a Soros-Alapítvány pénzéből a fenntartásra? (Lássátok meg, majd az újraindulás után, miután a remények szerint megbuktatnák a kormányt, majd lesz sok bőkezű támogató.)

Netuddki. 2016.10.11. 11:56:17

@Attilajukkaja: Csak ugye az erőszak elutasítása nem egyenlő a birkasággal. Ha pofánvágnak akkor add vissza, lehetőleg nagyobbat üss mint aki meg mert ütni! Ha birka vagy, akkor mindig lesz aki meg akar nyírni.

feribácsi 2016.10.11. 12:00:01

@Hajdú Peter: Milyen választásról beszélsz?

Netuddki. 2016.10.11. 12:03:16

@Neo07: Na, itt a másik fidesztroll akinek annyi esze van mint egy marék lepkének. Ez is a már unalomig ismert mi lett volna ha "a Magyar Nemzet, vagy akármelyik másik újság szűnt volna meg" dedós tolvajfidesztrükkel próbálkozik.

Ja, tuggyuk! Ha a maszop lenne hatalmon emelné a zeszjéát. De nincs hatalmon bazmeg! Azért lehet a fidesz "hatalmon" mert el lettek zavarva a véresbe. Mert bizalmat kaptak az orbánék. Éltek vele? Nem, alkalmatlanok. Miért? Mert állandóan visszamutogatnak amikor számon vannak kérve. Noooormáááális?

feribácsi 2016.10.11. 12:08:04

@bircaman maxval szerkesztő: Olvass utána az anarchia szó jelentésének, talán segít megérteni, hogy nem azonos a káosszal. Az a kijelentésed, hogy minden társadalmi rend elnyomás szintén azt mutatja, hogy szűk körűen tekinted át a történelmet és társadalomnak csak a hierarchikus rendszereket fogadod el.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.11. 12:09:28

@feribácsi:

Az anarchizmus szerint az anarchia önigazgatás, de ez utópia. Ugyanaz, mint a kommunizmusban az állam elhalása.

Netuddki. 2016.10.11. 12:18:23

@feribácsi: Ocsmány bulesz birkaszarhoz nem szólunk, mert válaszol.
Éééééés tessék!

pioneer2016 2016.10.11. 12:24:40

@bircaman maxval szerkesztő:

Az M1, TV2, ECHO tévé csatornáit kitöröltem a csatorna listából, hogy még véletlenül se kapcsoljak rá.
A lokál újságot meg széthajtom, beleköpök és úgy dobom ki.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.11. 12:27:06

@pioneer2016:

Ilyen a demokrácia: mindenki szabadon dönt, milyen médiát használ.

Scott Tenorman Must Die 2016.10.11. 12:37:40

@pioneer2016: igazi művelt liberális vagy, jár a fejsimi és a virtuális keksz

kheiron 2016.10.11. 12:56:30

@Tibi !:

Annyira tipikusan balos dolog, hogy a szólásszabadság nevében ki akarsz tiltani hozzászólókat.

Egyszerre vicces és szánalmas, de valószínűleg neked fogalmad sincs erről, csak nyomod a legprimitívebb "ircsukki" szöveget.

Jakab.gipsz 2016.10.11. 13:06:17

@Attilajukkaja: Értelek és részben így helyes ahogyan gondolod, de a paradoxonok koránt sem ártalmatlan dolgok, kicsit bonyolult azért nem értjük.

Ha paradoxon fogalmakkal dolgozunk, nincs értelmes megoldás, tehát szó sincs róla, hogy rossz emberek rosszat akarnának egymásnak, és még is bajba kerülhetünk.
Egy kissé morbid hasonlat, Vacsorát rendezek az árvák számára. Intoleráns vagyok-e akkor, ha nem küldök minden árvának vacsora meghívót, például az anyagyilkost meghívjam vagy sem. Ez a szabály alkotás logikai csapdája.
És pontosan ilyen szabály alkotási csapda a sokat emlegetett demokrácia fogalma is, és a liberális gondolkodás is, minél inkább kiterjeszted a demokráciát annál kevésbé vagy demokrata. Ezen nem segít sem az egyetemes emberi jogok dekrétuma sem pedig a jogállamiság fogalmi rendszere sem, ezért van jelenleg káosz.

Attilajukkaja 2016.10.11. 13:15:35

@Jakab.gipsz:
"minél inkább kiterjeszted a demokráciát annál kevésbé vagy demokrata"
Ez igaz, mert mindennek hatart kell szabni. Ezert olyan nehez a demokracia. Az ember kulturalis es erkolcsi erzeken mulik, hol huzza meg ezt a hatart.
De sajnos egyaltalan nem vagyok tolerans azokkal szemben, akik kifigurazzak a demokracia intezmenyet es megeroszakoljak azt. ;o)

@Tibi !:
"Csak ugye az erőszak elutasítása nem egyenlő a birkasággal."
Egyaltalan nem.

"Ha pofánvágnak akkor add vissza, lehetőleg nagyobbat üss mint aki meg mert ütni!"
En altalaban nem utok vissza azonnal. De ha az illeto masodszor is ut vagy utni akar, akkor megprobalom artalmatlanna tenni. Ezt persze altalaban nem fizikai ertelemben teszem. :o)

Jakab.gipsz 2016.10.11. 14:10:00

@Attilajukkaja: Nem a demokrácia a nehéz és még a határ vonalak meghúzása sem jelenthet problémát, a baj máshol van.
Tágabb értelemben, és jóval tágabb értelemben mint ahogyan a hétköznapi szóhasználat során alkalmazza a politológus e fogalmakat (demokrácia, liberalizmus, tolerancia), ezeket a fogalmak alapjában véve az idő természetével és hova tartozásával vannak összefüggésbe. Ez irányú a narratíva pedig meghaladja egy komment terjedelmét.

morph on deer 2016.10.11. 14:17:07

@bircaman maxval szerkesztő:
"Csúsztatsz.
A "liberális" jelent "megengedőt" is, ami azonban nem egy eszme, hanem egy magatartás."

- Mert azt mondtam, hogy eszme?
Jól emlékszel?
Én leírtam a liberális gondolkodásmódomból következő viselkedést, amit én saját számomra helyesnek tartok, mert nálam nem a politikai ideológia határozza meg viselkedés- vagy/és gondolkodásmódomat, hanem fordítva!
Nekem az az ideológia szimpatikus, amelyik azonos vagy hasonló értékrendet vall, függetlenül attól, hogy mi a neve, vagy kik a tagjai.

"Megengedő meg lehet bárki, bármilyen eszme híve."

Lófax, szivi.
Mutass már egy "illiberális" vagy "náci" alapállású személyt, aki ilyen?
Már az is gond legtöbbjüknek, ha nem vonyítasz egyszerre, arról nem is beszélve, ha netán a saját fejeddel szeretnél gondolkodni, a pártpropaganda helyett..!
De gondolom ezt viccnek szántad, annak is veszem :)

"Itt a liberalizmusról mint politikai filozófiáról van szó, s nem a megengedő magatartásról."

Amelyik egyúttal "elnyomás" is, olvastam, emlékszem. Ezért kérdeztem, hogy olyannal te hol találkoztál, de erre nem sikerült választ kapnom.
Tudod, az a benyomásom, hogy ez az egész annak az "illiberális" gyökér agymenésének az egyik eredménye, amelyik most éppen a "nihilista" szócikkbe botlott bele valahol, és most ez a hívószó.

Tényleg jobb lenne maradnia a sportújságnál...

morph on deer 2016.10.11. 14:29:31

@Tibi !:
"Ráadásul még a képedbe is röhögnek, és ezek beszélnek liberális terrorról, ha ezt a szemükre veted?"

Ha hiszed, ha nem, tőlem az röhög, aki akar, amennyit csak jólesik, teszek rá, de tényleg!

Én ugyanis nem mindenáron 'győzni' akarok egy vitában, hanem véleményt cserélni. Ha van.
Aki csak gyalázkodik, annak csak annyira telik, mit csináljunk?
Fideszesnek is kell lennie valakiknek, - hiszen 98%-os kétharmadjuk van, vagy mit tudom én, - tehát vannak, így tudomásul veszem.

Semmi gond, így szép az élet!
Kösz a véleményt egyébként!

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.11. 14:51:54

@morph on deer:

"Mert azt mondtam, hogy eszme?"

Igen, a megengedő magatartásmódból vontál le következtetéseket a liberális eszmére nézve.

"Nekem az az ideológia szimpatikus, amelyik azonos vagy hasonló értékrendet vall, függetlenül attól, hogy mi a neve, vagy kik a tagjai."

Attól, hogy elhallgatod, hogy mi a kedvenc eszméd neve még nem lesz semmi...

"Mutass már egy "illiberális" vagy "náci" alapállású személyt, aki ilyen?"

Egy rakás van. Attól, hogy toleráns vagyok még nem leszek liberális. Sőt a legtöbb liberális manapság abszolút intoleráns.

"Már az is gond legtöbbjüknek, ha nem vonyítasz egyszerre, arról nem is beszélve, ha netán a saját fejeddel szeretnél gondolkodni, a pártpropaganda helyett.."

Én mindig ezt teszem, mégis: a liberálisok nem tolerálják ezt. Nem fogadják el, hogy én elvi alapon vagyok antiliberális.

"Tudod, az a benyomásom, hogy ez az egész annak az "illiberális" gyökér agymenésének az egyik eredménye, amelyik most éppen a "nihilista" szócikkbe botlott bele valahol, és most ez a hívószó."

A liberalizmus elleni ellenállás világjelenség, mióta ez lett a vezéreszme a világban.

"Tényleg jobb lenne maradnia a sportújságnál..."

Neked biztos: össze-vissza csúsztatsz...

Attilajukkaja 2016.10.11. 14:52:52

@Jakab.gipsz:
"Nem a demokrácia a nehéz és még a határ vonalak meghúzása sem jelenthet problémát, a baj máshol van."
Valoban?
Szerinted a demokracia egy konnyu mufaj? Mert en tovabbra is azt hiszem, hogy az egyik legnehezebb. Foleg, ha valaki kovetkezetes probal maradni.

"ezeket a fogalmak alapjában véve az idő természetével és hova tartozásával vannak összefüggésbe. Ez irányú a narratíva pedig meghaladja egy komment terjedelmét."
Dogoljek meg, ha ezt ertettem. :o)
Persze, hogy Mo.-on ma nem ugyanaz demokraciat gyakorolni, mint Angliaban a mult szazadban. Akkor ott is nehez volt, ahogy most itt is az.
Vagy mire gondoltal?

morph on deer 2016.10.11. 15:01:07

@bircaman maxval szerkesztő:
"A liberalizmus elleni ellenállás világjelenség, mióta ez lett a vezéreszme a világban"

Nem fog ez eked ma összejönni, kár erőlködni. Bár a szorgalmad dicséretes!

És a nap fénypontja:

"...össze-vissza csúsztatsz..."
:)))

Neo07 2016.10.11. 15:16:47

@bircaman maxval szerkesztő: "Attól, hogy toleráns vagyok még nem leszek liberális. "

Ezért helyesebb inkább szélsőliberalizmusról beszélni. A mai "liberálisoknak" semmi közük nincs már a liberalizmushoz, ők is szélsőségessé váltak. Addig liberálisak, amíg azt mondod, amit ők hallani szeretnek. Abban a pillanatban, mihelyt mást merészelsz állítani, egyből fasiszta náci leszel.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.11. 15:39:54

@Neo07:

Ezzel nem értek egyet. A mai liberálisok igenis liberálisok. S az ultraliberalizmus nem idegen a liberalizmusban,. Ne keverd a toleranciát a liberalizmussal.

Jakab.gipsz 2016.10.12. 06:23:11

@Attilajukkaja: Kicsit nehéz tömören elmagyarázni és háttér ismeret nélkül megérteni de megpróbálom, az idő természetének és hova tartozásának összefüggéseit megvilágítani.

Ricoeur szerint, a fenomének (képzeteink) és a reájuk irányuló hermeneutika (megértés) kölcsönösen feltételezik egymást, (ez a filozófiában hasonló mint a fizikában a pozitív-negatív töltések fogalma), és ismétlések sorozatával alakul ki a narratív identitás tudat. Azaz az individuum (személyiség) identitás tudata, magyar, vagy cigány vagy zsidó vagyok, ezek mind tanult dolgok.

Ámde felmerült egy kérdés éspedig az, hogy az idő a pszichikumhoz vagy kozmoszhoz tartozik, ugyanis nem közömbös. Ugyanis ha az idő pszichikumhoz tartozik akkor a behaviourizmus szerint, tetszés szerint manipulálható, (a pavlovi reflexekhez hasonlóan) ez a folyamat zajlik most az európai unión belül és észak-Amerikában.
Ha viszont a kozmoszhoz az univerzumhoz tartozik az idő, akkor minden tettünknek és cselekedetünknek, örökre nyoma marad, gyanítom ez a helyes válasz, a bizonyítást majd máskor levezetem, egyszerű.
De előtte nem vagyok pletykás de azért elmondom jobb ha tudjátok, Ricoeur-t a filozófust a 68-as diák lázadás vezér alakja a "vörös Rudi" Cohn-Bendit kiakarta dobni a campus emeleti ablakán, mondván "a fenomének nem vonulnak az utcára Ricoeur dobjuk ki az ablakon".
Ugyan ebben az időszakban zajlott le a 68-as Prágai tavasz forradalmi esemény sora is, amit a Brezsnyev és a Varsói szerződés vert le. De itt a szellemi mentor a "xx. század Szókratésze", a cseh Patocska nem úszta meg, no nem rögtön, hanem pár év múltán, az agg filozófust a komcsik agyon verték, úgy vélem egyetlen mondatáért, " a kereszténység még nem érti önmaga lényegét".

Szóval ez a Rudi oktatja ki Orbánt és a magyarokat, a demokráciáról, a liberalizmusról és a toleranciáról.

Tehát a tolerancia és a magyar türelem szófogalmak nem szinonimái egymásnak és nem felcserélhetőek.

Netuddki. 2016.10.12. 08:32:10

@kheiron: "Annyira tipikusan balos dolog, hogy a szólásszabadság nevében ki akarsz tiltani hozzászólókat."

Fidesztrollból nem nézem ki, hogy megértse a lényeget, de egyáltalán nem a szólásszabadság nevében kéne kitiltani titeket a blogokról. Egy szóval nem írtam ilyet.
Azt írtam angyalbögyörő, hogy a szólásszabadság csak azoknak a kiváltsága akik nem élnek vissza vele. Nagy különbség!

kheiron 2016.10.12. 08:55:32

@Tibi !:

:-) Ugyan, butaságot írsz.

A szólásszabadság bináris dolog: vagy van, vagy nincs.

Ha van, akkor mindenki szólhat. Ha megszabod, hogy ki szólhat és miért, afféle mondvacsinált érvekkel, hogy "visszaél", akkor meg nincs.

Tudod, ha valami korlátozást akarsz bevezetni, akkor először gondold át magadon.

Győzz meg, hogy te nem élsz vissza a szólásszabadsággal, és téged ne tiltsanak ki egy blogról. :-)

Attilajukkaja 2016.10.12. 09:06:03

@Jakab.gipsz:
Ricoeur egy ismert fenomenologus tanar volt, aki a diaklazadasok soran a kormanyt tamogatta, nem szimpatizalt a lazadokkal. Nem csoda, hogy "vörös Rudi" nem kedvelte. A lenyeg, hogy nem dobta ki semmilyen ablakon sem. :o)

"Szóval ez a Rudi oktatja ki Orbánt és a magyarokat, a demokráciáról, a liberalizmusról és a toleranciáról."
A demokracia, a liberalizmus es a tolerancia nem azt jelenti, hogy mindenki barmit megtehet, amit csak akar. Az anarchia lenne, ahogyan mar irtam. Vannak erkolcsi, tarsadalmi hatarai, amit mashol huz meg egy demokrata, mint pl. egy diktator, egy liberalis es egy ortodox vallasos ember.

"Tehát a tolerancia és a magyar türelem szófogalmak nem szinonimái egymásnak és nem felcserélhetőek."
Ezt a logikai ugrast viszont nem ertettem meg.
Amugy sem hiszem, hogy a ket szo szinonima lenne, viszont az ertelmuk gyakran fedi egymast, vagyis felcserelhetok. De nem minden esetben.

@Tibi !:
"Csak szívat bszod!"
Bszom! Viszont az ilyen "szivatast" kifejezetten kedvelem. :o)

Jakab.gipsz 2016.10.12. 10:35:33

@Attilajukkaja: és @Tibi: Úgy tűnik ez a fogalom kettős: már mint tolerancia, türelem fel-nem -cserélhetősége, okoz némi nehézséget.
Szerencsénkre a tudományos igazságok releváns volta, rendszerint apró értelmezési kérdéseken úgy is mondhatnám purizmuson dől el, azaz szőrszálhasogatásokon, jelen esetben is ez a helyzet. Vegyük elő ismét a türelem szavunkat, egy biciklizni tanuló gyerekkel szemben türelmes vagyok, hiszen tudom magamról, hogy írásba nem tudom elmagyarázni, hogyan kell biciklizni, ez egy gyakorlati oktatás, (féltő gonddal rohangálok mellette, hogy el ne essen) a tolerancia szófordulat erre a ismeret átadási módra, alkalmatlan.
Tehát nem felcserélhetőek.

Továbbá mi magyarok az európai nyelv családok, latin-neolatin, indogermán, szláv nyelv családok gyűrűjében, senkitől sem tanultunk meg beszélni gondolkodni, és álmodozni, a türelem magyar szó és a szavak jelentése is változhat, de a logikai rendszer amely által értemet kap az nem változik, ebben a gyűrűben, magyarul gondolkodni privilégium, (titkos fegyver) kiváltság. Nem véletlenül mentünk még "mindenkinek az agyára".
Persze ez a gondolkodás mód tények és értékek ismerete nélkül, csak önmarcangoláshoz vezet. Holott előnyünkre is változhatna, ha nem vagyunk toleránsok mások agybajára, pl. Marxizmus, hogy mekkora tudósnak számított, ha kritizálni merted, örülhettél ha csak tégedet és a családodat nem ölték meg. Mert az elmebetegek, ha a másokról van szó korántsem követelik ki a toleranciát, csak maguknak, ezért nem vesszük észre a pszicho és szociopatákat.

Attilajukkaja 2016.10.12. 14:22:46

@Jakab.gipsz:
"Tehát nem felcserélhetőek."
Van, amikor igen, es van, amikor nem. Eddig is ezt mondtam.

"magyarul gondolkodni privilégium, (titkos fegyver) kiváltság"
En ebben nem hiszek, de nem akarlak meggyozni az ellenkezojerol. Ha neked tetszik ez a teoria, akkor legyen. A magam reszerol ugy vagyok vele, hogy nem az szamit, milyen nyelven gondolkodsz, hanem, hogy mit gondolsz.

"az elmebetegek, ha a másokról van szó korántsem követelik ki a toleranciát, csak maguknak"
Ebben viszont teljesen egyetertek veled. Es ez nem attol fugg, hogy jobb- vagy baloldalinak hirdeti magat az illeto.

Jakab.gipsz 2016.10.12. 16:28:27

@Attilajukkaja: Úgy tűnik sikerült három pontra redukálni a elgondolásaink különbözőségét.

Vedd észre a "Van amikor igen és van amikor nem" felcserélhetőek álláspont, a tolerancia és a türelem szófogalmak, egyféle relativizmushoz vezet. Már pedig ez a relativizálható álláspont, mint tudomány filozófiai kategória nem lehetséges, hogy egzakt legyen. Mint ahogyan a relativitás elmélete is csak egy paradigma, nem valószínű, hogy helyes kozmológia, (ezt is betudom bizonyítani), most itt nem fontos, elegendő a szkepszis.

Valóban félre érthető és magyarázható a "magyarul gondolkodni privilégium, kiváltság" kifejezés mint megállapítás, ezért le szögezem, sem jobbak sem mások nem vagyunk a többi népeknél, (legfeljebb a leányaink szebbek), egy akolból valók vagyunk mindannyian emberek.

De a gondolat fűzésünk logikája más ezért van nekünk, Bólyaink, és Neumann Jánosunk, az újvilág (látásmód) megteremtése a mi privilégiumunk. Ezt a megteremtést a hazai értelmiség már elvégezte, csakhogy úgy elbeszélnek egymás mellet mintha, nem is egy tanszéken belül léteznének. (ezt is tudom bizonyítani).

A harmadik pont igen így van, de a kérdés akkor érdekes igazából, ha fordítva tesszük fel, és nem toleráljuk az elmebeteget, vagy a téves és hazug, paradoxonok szövevényét és a körkörös állításokét is.
Ugyanis minden hazugságot meglehet mérni, a hazugság lényege az, hogy nem létezik, tehát sohasem válhat valósággá.

Attilajukkaja 2016.10.12. 17:39:18

@Jakab.gipsz:
"a "Van amikor igen és van amikor nem" felcserélhetőek álláspont, a tolerancia és a türelem szófogalmak, egyféle relativizmushoz vezet"
Muszaj nekem most itt filozofiabol doktoralnom? ERTEM, hogy a ket szo nem ugyanaz, de a koznapi szohasznalatban van, amikor felcserelhetoek. Persze, hogy ez egy fajta relativizmus. Engem nem zavar.

"le szögezem, sem jobbak sem mások nem vagyunk a többi népeknél"
Igy van! Meg akkor sem, ha sokan itthon ezt maskepp hiszik.

"a gondolat fűzésünk logikája más ezért van nekünk, Bólyaink, és Neumann Jánosunk"
Dehat masoknak is vannak Bolyaijaik es Neumannjaik. Na jo, nem egeszen igy hivjak oket. :o)

"az újvilág (látásmód) megteremtése a mi privilégiumunk"
Ez igaz, de nem hinnem, hogy a kulonleges nyelvbol adodna. Szinte minden nepnek megvan a sajat latasmodja, ami a kulturajabol es a hagyomanyaibol ered. A nyelv is resze ennek, de csak egy eleme.

"Ugyanis minden hazugságot meglehet mérni, a hazugság lényege az, hogy nem létezik, tehát sohasem válhat valósággá."
Valoban. De azert kivancsi lennek, mi a hazugsag mertekegysege? ;o)

"ha fordítva tesszük fel, és nem toleráljuk az elmebeteget, vagy a téves és hazug, paradoxonok szövevényét és a körkörös állításokét is"
Ez lenne a cel, ami lassuk be, kicsit utopisztikus. Dehat ugy vagyunk vele, mint az egyszeri ember, aki azt mondta, hogy nem lehet a vilag osszes nojet meghagni, .... de torekedni azert lehet ra!
süti beállítások módosítása