Eperbombázó

Az ELTE Média és Kommunikáció Tanszéken tanítók és tanulók blogja

“Tisztelt Képviselők! Kérem, minél “átláthatatlanabbul” kitölteni tessék!”

2016. augusztus 08. 11:00 - Média Tanszék Admin

Ha valaki az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatait vizsgálja, leginkább eltusolások után kutat, és arról ritkán esik a nyilvánosság előtt szó  – legalábbis a mostanában közölt cikkek szerintem erre nem fektettek kellő hangsúlyt –, hogy formailag hogyan töltik ki az adatlapokat.

 

Mint a Direk36 projektjében résztvevő feltöltő (digitális adatbázisba való feltöltése a scannelt anyagok alapján kinyert adatoknak), a hajam égnek áll attól, hogy a nyilatkozatok több mint a fele átláthatatlan, gyakori elírások tarkítják (akár egy márkanév helytelen írásáról, akár összecsúszott betűkről van szó), sok esetben azt tükrözik, hogy a kitöltő képtelen értelmezni, mit is várnak el tőle, és képtelen évről-évre következetesen kitölteni. Ami egyik évben még fontos, a másikban már nem, az egyik évben még szerepel egy ingatlan, de a másikban már nem (és nem, nem feltétlenül azért, mert már nem képez tulajdont), a gyerekek nevét hol feltüntetik, hol nem, és még sorolhatnám.

De hoppá, hisz hát már én magam sem tudom, mikor mit csinálnak hülyén, mert az információk káoszában hol tudnám én normálisan nyomon követni a változásokat? Tényleg következetlenek, vagy csak havonta változik a tulajdon? Egyébként, tisztelet a kivételnek, mert van, aki a szerény negyven ingatlanját minden évben, azonos sorrendben, ugyanazokkal az adatokkal tünteti fel, és olyan is van, akinek olyan kevés a bevállalni valója, hogy csak úgy ragyogok az adatfelvitel gyorsasága közben. Ja, és hát olyan is előfordul, hogy valaki mindenáron minden részletet meg akar osztani.

 

Na de kérem, hogy is van az, hogy egy pályázat benyújtásánál – akár NKA, akár kutatói ösztöndíjpályázat (pl. az Új Nemzeti Kiválóság Program)  –  a legkisebb hibáért is hiánypótlást kérnek? Felszólítanak, hogy valami nem stimmel, miközben a parlamentben azok a képsivelők, akik elvileg engem képviselnek, képviselnek abban is, hogy nézzék már el, hogy ember vagyok, és néha elnézek valamit, képtelenek arra, hogy elvileg már az általános iskolában elsajátított állítólagos képességük alapján kitöltsenek tisztességgel egy nyomtatványt?

A szakiskolákban sokszor a csekkek kitöltését gyakoroltatják a diákokkal, mert hát, félretéve a szövegértelmezési gyakorlatokat és a globális és lineáris kohézió “feltérképezését”, muszáj, hogy legalább megpróbálják a magyar irodalom és nyelvtan tanárok felkészíteni a nebulókat arra, hogy egy számlát be tudjanak fizetni, vagy az erkölcsi bizonyítványt kérelmezni tudják a postán.

És nem, nem, nem, az elektronikus lehetőségeket ne is említsük, hisz úgy látszik a sok IBM és Lenovo szuperdrágaésokoslaptopok osztogatása mellett sem lehet elvárás az a parlament tájékán, hogy a képviselők elektronikusan töltsék ki vagyonnyilatkozataikat, pontosan oly módon, ahogy teszik azt társadalmunk polgárai közül oly sokan, amikor adóbevallásukat nyújtják be. Lehet, hogy digitális analfabéták? Pássz. Persze az is lehet, hogy azt gondolják, hogy ha kézzel töltik ki, és Direkt csúnyán írnak, akkor senki sem veszi majd a fáradtságot arra, hogy elemezze a leírt adatokat. Az is lehet, hogy a kitöltési útmutatóban /ha egyáltalán ilyen létezik/, csupán annyi szerepel, hogy: kérem, minél “átláthatatlanabbul” kitölteni tessék!

Wagner Sára írása

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eperbombazo.blog.hu/api/trackback/id/tr859835352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása