Eperbombázó

Az ELTE Média és Kommunikáció Tanszéken tanítók és tanulók blogja

Üzengetünk, de kinek?

2016. május 26. 11:00 - KissEszter

Üzenjünk Brüsszelnek, hogy ők is megértsék!” – ez áll a legújabb, „kényszerbetelepítésről szóló népszavazásra buzdító” kormányzati plakátokon. Úgy sejtem, Brüsszel nagyon is tisztában van vele, mi folyik itt. A kérdés inkább az, mi értjük-e?

Miről szavazunk és miről döntünk?

„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” – Ez az a kérdés, ami valószínűleg már ősszel népszavazásra kerül. Ennyi biztos. Az viszont tökéletesen homályban marad, miről döntünk, hol és kinek fog számítani.

Minek a kvóta?

A tavalyi év során bebizonyosodott, hogy menedékkérők nagy hullámban való érkezésekor nem működik megfelelően az Európai Unió ún. dublini rendszere, azaz az a szisztéma, hogy a menedékkérelmeket abban az országban kell elbírálni, ahol a menedékkérő először az Európai Unió területére lépett. Ez aránytalanul nagy terhet ró többek között Görögországra, Olaszországra és Magyarországra is. A kvótarendszer ezt az aránytalanságot lenne hivatott orvosolni azzal, hogy az uniós országok között a lakosság számát, az ország GDP-jét és az egyébként elbírálandó menedékkérelmek számát figyelembe véve szétosztják a menedékkérőket.

Ez azt jelenti, hogy Magyarországot további 1000-2000 menedékkérelmi eljárás lefolytatására köteleznék, ehhez uniós pénzügyi hozzájárulást nyújtanának, az eljárások eredményéről – a menedékkérelmek elfogadásáról vagy elutasításáról – pedig továbbra is maguk az államok döntenek. Vagyis senkit nem telepítenek be sehova csak úgy. Magyarországon pedig eddig is különösen kevesen kaptak menekültstátuszt, 2015 során 177 ezer menedékkérő közül mindössze 508 embert ismertek el menekültként vagy részesítettek más nemzetközi védelemben. Mindemellett a jelenlegi uniós kvótatervezet szerint azoknak az országoknak, akik kimaradnak ebből a rendszerből jelentős büntetést is kell majd fizetniük.

Mi a baj a népszavazási kérdéssel?

A fent leírt „apró” tárgyi tévedést leszámítva az, hogy egyáltalán nem egyértelmű. Mire vonatkozik? A már korábban meghozott kvótával kapcsolatos döntésekre biztosan nem, hiszen nemzetközi szerződés által meghatározott kötelezettségről nem lehet népszavazást tartani. Akkor viszont melyik jövőbeni döntésre vagy tervezetre vonatkozik? Az összes felmerülőre ebben a témában függetlenül azok feltételeitől vagy körülményeitől? Mindemellett pedig mik a népszavazás következményei? Meg lennék lepve, ha egy olyan országban, ahol az idegenellenesek aránya januárban még 53% volt a befogadó attitűdök kerülnének a népszavazáson fölénybe. De az az eredmény, hogy a választópolgárok többsége nemmel válaszol erre a zavaros kérdésre kötelezi-e bármire is a miniszterelnököt? Nem igazán. Valójában a népszavazástól függetlenül ugyanúgy dönthetnek a kvótáról szóló egyezmények aláírása mellett is.

Éppen ezért több jogvédő szervezet, például a Magyar Helsinki Bizottság, a Political Capital, a Társaság a Szabadságjogokért és az Eötvös Károly Intézet, már akkor is tiltakozott, amikor a Kúria népszavazásra alkalmasnak ítélte ezt a kérdést. Állásfoglalásuk szerint ez a konkrét népszavazási kérdés egyenesen alkotmányellenes, mert nem tartozik az Országgyűlés hatáskörébe, és nem felel meg az egyértelműség követelményének. Az Országgyűlés álláspontja ugyanis nem köti a kormányt, és arról sincs felhatalmazása dönteni, hogyan alakuljon az uniós szabályozás, hiába sugallja ezt a népszavazás kiírása. Valamint olyan kérdésről sem szabad népszavazást kezdeményezni, ami nem egyértelmű és/vagy nem egyértelműek a következményei.

A plakátokról

A mostani nem az első alkalom, hogy a jelenlegi magyar kormány a plakátolást választja kampányeszközként. Üzentünk mi már a magyarul folyékonyan beszélő migránsoknak és azoknak is, akik azt hitték, a magyar reformok nem működnek. Kissé meglepő, hogy a mai digitális világban, amikor néhány változtatás a Facebook algoritmusaiban kisebb szerkesztőségeket tehet tönkre, a kormány pont egy olyan 19. századi médiumot választ, mint a hirdetőtábla. Ugyanakkor ezen a csatornán üzenni pofonegyszerű, látványos, nem kell spamszűrőkön és reklámblokkolókon átszuszakolni, és ha tetszik, ha nem heteken keresztül minden nap szembejön. Az más kérdés, hogy ez az újabb, márciustól augusztusig tartó, online és offline is zajló „lakossági tájékoztató kampány” több mint 3 milliárd forintba kerül.

Ki a címzett?

Mindezek alapján nem túl merész feltételezés, hogy a kvótáról szóló népszavazás és a hozzá tartózó plakátkampány nem más, mint – csúnya szóval – propaganda, jól megtervezett PR-kampány, ami a kormánnyal egyetértők táborát igyekszik megnyugtatni, jó kezekben vannak. Brüsszelnek, az uniónak vagy a menekülteknek pedig nem sok köze van az egészhez.

(A szerző az ELTE Kommunikáció és Médiatudomány mesterszakának hallgatója, illetve az Eötvös Károly Intézet munkatársa.)

 

65 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eperbombazo.blog.hu/api/trackback/id/tr598746118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pamut 2016.05.26. 17:46:14

A kormány retteg arról hogy a kudarcaival foglalkozzanak, ezért bűnbakot keres, mutogat másokra, vért izzad hogy tereljen. Most épp az EU meg Soros az aktuális bűnbak, ennyi. Az hogy terelnek egyenlő a beismeréssel hogy szarban az ország.

Csak két kép:
1. 2016 első negyedéve, Mo. a tökutolsó az egész EU-ban, recesszió:
4cdn.hu/kraken/image/upload/s--uiiErARW--/c_limit,w_1160/6rRfG0aUF591B88ls.png

2. Ezt meg épp most találtam az indexen, szépen látszik hogy a visegrádiak közt is a legutolsók vagyunk a GDP/fő mutatóban, sőt még a horvátok is leelőznek minket:
www.portfolio.hu/img/upload/res/orig/untitled_13-20160525.jpg

Jobban teljesít blabla, utáld sorost blabla, utáld az EU-t blabla.... mindegy csak a fidesz fos-szar kormányzásával foglalkozz....

telkoe 2016.05.26. 18:04:38

A feltörekvő médiaüdvöske tudja mivel kell meghálálni egy rózsaszín bulvárblog indexcímlapra kerülését. Csak így tovább, bár nagy a tolongás, de ezzel biztosan érvényesül.

röf 2016.05.26. 18:05:59

@pamut:
Hát ha az Indexen kutakodsz, akkor Orbán újra megbukott, itt nem fizetnek bért, nem jön a víz a csapból, innen menekül a tőke, antiszemitizmus van és teli vannak a tel-avivi járatok (bár valaki bekevert, mert nem az odamenő, hanem az ideérkező gépek vannak tele), szóval Magyarországnak vége.
Tényleg, jut eszembe..... aki nem lát itt semmi perspektívát, mert például a munkabérét dolgozni kell, meg ilyenek, az mire vár???

Netuddki. 2016.05.26. 18:13:50

@röf: Tolvaj fideszesek nem vitapartnerek.

pamut 2016.05.26. 18:19:00

@röf: érdekes, én soha nem olvastam olyat az indexen hogy "nem fizetnek bért, nem jön a víz a csapból", mutatnál nekem ilyen cikket?

és én sem ilyen cikket idéztem, hanem egy olyat amelyik a Világbank adataira alapozva mutatja be hogy Magyarország már a visegrádi országokhoz képest is leszakadt.

azért támadtad a hírt közlő indexet mert magát a hírt nem tudod támadni?

Cuddy 2016.05.26. 18:20:14

Maffia banda. Csak az adóforintok ellopása érdekli őket. Ez a birka nép meg még tapsol is hozzá. Szánalom ország a köbön. Lopják az Eu pénzt de ellenségnek tekintik az uniót. Oda sz@rnak ahonnét esznek (lopnak).

midnight coder 2016.05.26. 18:34:20

@pamut: A horvátok annyira soha nem álltak rosszul, a csehek sem. A szerbek Megyóék idején előztek be minket durván: 2002-ben még kb. a románok ligájában küzdöttek, 2010-re pedig már eurójuk volt, nekünk meg még céldátumunk sem. Rettentő ügyesen vitték el a térségbe érkező beruházásokat (főleg autógyártást). Mondjuk ehhez az is hozzátartozik persze, hogy ők nem kapkodták el annyira a gengszterváltást, jókor voltak jó helyen: amikor jöttek az autógyárak akkor volt egy rakás olcsó munkaerő. Ami persze mára már nem olyan olcsó, de mára ott az infrastruktúra.

$pi$ 2016.05.26. 18:41:11

@pamut: "2. Ezt meg épp most találtam az indexen, szépen látszik hogy a visegrádiak közt is a legutolsók vagyunk"

Színes térkép, szépen látszik, amit a térképrajzoló mutatni akart. A képen ugyanolyan magyarország színe mint romániáé, pedig a románok jóval mögöttünk vannak, viszont lengyelország színe más, mert egy hangyányit jobban állnak. Komoly ember ilyen térképekre nem hivatkozik, mert szinte semmit sem lehet belőle kiolvasni.

A lengyelek ugyanolyan színűek mint az angolok... :) Rengeteg angol villanyszerelő melózhat Varsóban. :)

De mielőtt nekemugranátok: igen, sz@rul állunk. Gyurcsány meg is mondta, hogy miért. :)

pamut 2016.05.26. 18:42:20

@midnight coder:
1. A horvátok alig 3 éve csatlakoztak az EU-hoz, közel s távol nem kaptak annyi EU-segélyt mint mi, szóval tök szégyen hogy jobban állnak pláne hogy mi nem háborúztunk a rendszerváltás óta, ők meg igen.

2. A csehek mindig is jobban álltak, hagyományosan ők állnak legjobban a visegrádiak közül, nem is ők a szégyen hanem a főleg lengyelek meg a horvátok.

3. A szerbes ostoba hazugságodat valami fideszes nyugdíjas fórumon próbáld meg letolni a közönség torkán, mégis mit képzeltél hogy majd én beveszem ezt a virító lila hazugságot? :DD

4. A leszakadás most is folyamatban van az összes eu-s szomszédunktól:
4cdn.hu/kraken/image/upload/s--uiiErARW--/c_limit,w_1160/6rRfG0aUF591B88ls.png

$pi$ 2016.05.26. 18:46:02

"Éppen ezért több jogvédő szervezet, például a Magyar Helsinki Bizottság, a Political Capital, a Társaság a Szabadságjogokért és az Eötvös Károly Intézet, már akkor is tiltakozott, amikor a Kúria népszavazásra alkalmasnak ítélte ezt a kérdést."

Szerintem írj egy cikket arról, hogy mikor nem tiltakoztak ezek a csapatok. Hisz azért kapják a pénzt, hogy megpróbáljanak beköltöztetni pár százezer arabot.

pamut 2016.05.26. 18:46:33

@$pi$:
Ha felnézel a térkép sarkába, ott a színkódok magyarázata, írja hogy hol a határ ami mentén színeztek, teljesen tiszta ügy, korrekt térkép. sugalmazásoddal ellentétben nem azt állítottam hogy a románokkal egy szinten vagyunk (bár ők mostanság sokkal gyorsabban növekednek mint mi), hanem azt ami ezen a képen jól látszik és amit fontosnak tartok kiemelni: hogy a visegrádiak közül az utolsók vagyunk. ez pedig tény, akármit mondasz a térképre.

$pi$ 2016.05.26. 18:47:59

@pamut: "4. A leszakadás most is folyamatban van az összes eu-s szomszédunktól:"

Megintcsak irreleváns adatokra hivatkozol. Körülbelül tíz év a kérdés, erre benyomod, az utolsó negyedéves GDP növekedést. Gáz!

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.26. 18:50:21

Üzengetünk, hogy alakuljon az európai politika helyes irányban.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.26. 18:51:45

@pamut:

A térkép a manipulatív statisztika vicces mintapéldánya.

röf 2016.05.26. 18:51:58

@midnight coder:
A szlovákoknak egy igazán ütős gyáruk van, Pozsony északi részén a VW elég nagy autógyárat húzott fel. Főleg a lélekszámhoz viszonyítva jók a mutatóik.

pamut 2016.05.26. 18:52:24

@midnight coder: Ja hogy a szlovákokkal keverted őket... nos, ők nem harcolnak szavakban, ökölrázással, a jogbiztonság szétverésével és különadókkal a nyugati tőke ellen.

Tudod a külföldi tőke az nem olyan ostoba mint az EU, hogy bár az EU-segélyekből élünk, de minden nap elküldi az EU-t a kormány a jó édes kurva anyjába szóvivői, külügyminiszteri és kormányfői szinten, meg óriásplakátokon meg ahogy csak tudja, bakanccsal tapos az EU-s értékeken, de azért kapjuk tovább a segélyt. Nem, a tőketulajok azért nem ennyire balfaszok, azok kicsit jobban meggondolják hogy hová vigyék a tőkéjüket. Nem is értem mi ezzel a baj, fideszes szemmel erre büszkének kéne lenni, hiszen sikerült elijeszteni a gonosz kizsákmányoló gyarmatosító multikat, szóval ez tök kafa, hajrá magyarok hajrá Magyarország.

$pi$ 2016.05.26. 18:53:57

@pamut: "Ha felnézel a térkép sarkába, ott a színkódok magyarázata, írja hogy hol a határ ami mentén színeztek, teljesen tiszta ügy, korrekt térkép."

Korrekt? Svédországnak meg Finnországnak ugyanolyan a színe mint Lengyelországnak, Magyarországnak viszont más a színe. Nézd csak mega valóságot:

https://www.google.hu/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gdp_pcap_cd&idim=country:HUN:ROM:POL&hl=en&dl=en#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_pcap_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:HUN:POL:FIN:SWE&ifdim=region&hl=en_US&dl=en&ind=false

Tudod hogyan érték ezt el? Meghízták a határt $12746-nál. Na nehogy már ezt bevegyem!

pamut 2016.05.26. 18:54:53

@$pi$:
tény, hogy az utolsó negyedévben Mo. az EU legutolsója, sőt: recesszióban van. Attól még hogy egy nagyobb időszak fontosabb adatot mutatna, ez is fontos és releváns, már csak azért is mert önmagában is cáfolja a fidesz hagyományosan gátlástalan és lázas sikerpropagandáját.

@BircaHang Média szerkesztősége:
megjöttél birka? :)
isten nem ért rá, azért jössz helyette? :D

$pi$ 2016.05.26. 18:55:40

@BircaHang Média szerkesztősége: "A térkép a manipulatív statisztika vicces mintapéldánya. "

Akkora kamu, hogy kilóg a sorból. Nem szoktam mérges lenni az ilyenek miatt, de ez kiverte a biztosítékot....

pamut 2016.05.26. 18:57:29

@$pi$: Őszintén nem értem mi a bajod a térképpel? Van rajta hamis adat? Vagy nem egyértelműen mutatja hogy mi alapján színez? Mi a problémád?

$pi$ 2016.05.26. 18:58:47

@pamut: "tény, hogy az utolsó negyedévben Mo. az EU legutolsója, sőt: recesszióban van. Attól még hogy egy nagyobb időszak fontosabb adatot mutatna, ez is fontos és releváns,"

Perturbáció. Ha egy évig tart, akkor lényeges, ha nem, akkor semmi jelentősége. Én remélem, hogy nem tart soká.

De igen, igaz, hogy alacsony a GDP növekedés.

$pi$ 2016.05.26. 19:01:22

@pamut: "Őszintén nem értem mi a bajod a térképpel? Van rajta hamis adat? Vagy nem egyértelműen mutatja hogy mi alapján színez? Mi a problémád? "

Megnézted a grafikont amit belinkeltem? Elolvastad amit írtam? Ha ezek után sem érted, akkor szerintem nem sokat tudok rajtad segíteni.

Grafikont, térképet, szemléltető ábrát nem csak úgy lehet csalni, hogy konkrétan rossz adatokat teszünk beléjük. Úgy is lehet, hogy hamis színben tüntetünk fel dolgokat. És most a "hamis színben feltüntetni" igencsak szó szerint érthető.

pamut 2016.05.26. 19:09:46

@$pi$: Ha mélyebben bele akarsz menni, elárulom neked mi a jelentősége: most volt egy kis fennakadás az EU-s (egyébként óriás)segélyek Magyarországra utalásában, és egyből összeszarta magát az ország, na ez a jelentősége. Ez annak a bizonyítéka hogy ez az ország EU nélkül recesszióban lenne, hogy az eddigi kis növekedést is az EU-nak köszönhettük, és az ország gazdasági struktúrája önmagában alkalmatlan a növekedésre külső segély nélkül.

Ez a pár év, ami mögöttünk volt, meg még lesz is 2020-ig, ez Magyarország 1000+ éves történelmének egy kivételes, és látványosan elmulasztott lehetősége volt. Most lehetett volna a külső segélyből kicsit összeszedni ezt az elavult roncsországot, legalább egy nagyobb alrendszert (egészségügy, állami bürokrácia, vagy bármi) rendbe tenni. Kivételes lehetőség volt, már látszik hogy el lett kótyavetyélve.

Tudod mikor lesz még ilyen hogy pár ország valami idealisztikus hippi ideológia alapján úgy dönt hogy a saját adófizetői pénzének egy részét elveszi és nem nekik adja vissza hogy rájuk szavazzanak megint, hanem ideadja nekünk? Tán soha, vagy csak megint ezer év múlva. Pláne hogy milyen "hálásak" vagyunk, csak naponta küldjük el őket a retkes kurva anyjukba meg röhögjük ki őket, nem is értem miért nem adnak ilyen hálás országnak még több segélyt?

Jellemző ennek az országnak a minőségére hogy nincs tisztában vele, nem része a közbeszédnek hogy milyen idealisztikus, történelmileg páratlan helyzetben van és hogy mekkora egyedülálló esélyt pazarolt el hogy legalább részben rendbe szedje magát... nézz már ki az ablakon, mit látsz, egészségügyi reformot, oktatási reformot, antikorrupciós reformot átlátszó bürokráciára hogy ne tűnjenek el százmilliárdok, vagy óriásplakátokat amiken - a mi pénzünkből - beszólogat a kormány az EU-nak?
Mint valami silány középkori abszurd vásári komédia... de nem, ez Magyarország, most, 2016-ban....

pamut 2016.05.26. 19:11:13

@$pi$: Bocs, de ez nem igaz. Egyetlen hamis adat sincs a térképen. Ha tudod cáfolni, akkor hajrá.

Tudod nem a térképre/tükörre kéne haragudni azért, mert szembesít azzal hogy Mo. az utolsó a visegrádi országok közül...

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.26. 19:22:25

@$pi$:

Ez kb. olyan, mintha csinálnék egy statisztikát "csajok magassága" névvel, s lenne 4 csoport:
- 120 cm alatt: borzasztó alacsony csajok,
- 121-130 cm között: eléggé alacsony csajok,
- 131-155 cm között: alacsony csajok,
- 156 cm felett: magas csajok.

Aztán megállapítanám, hogy az én 154 centis feleségem alacsony, a szomszéd 156 centis nő meg magas.

:-)

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.26. 19:25:13

@pamut:

Az adatok igazak, de a bemutatásuk abszurdan hamis.

$pi$ 2016.05.26. 19:31:41

@pamut: "Ha mélyebben bele akarsz menni, elárulom neked mi a jelentősége: most volt egy kis fennakadás az EU-s (egyébként óriás)segélyek Magyarországra utalásában, és egyből összeszarta magát az ország, na ez a jelentősége. Ez annak a bizonyítéka hogy ez az ország EU nélkül recesszióban lenne,"

Nem, ez nem így van. Ezt már egy csomószor elmagyaráztam ezeken a blogokon, nem állok neki mégegyszer.

Csak annyit, hogy ha minden évben kapsz 3% támogatást, és a támogatás egy adott évben megszűnik, akkor az előző évhez képest visszaesés lesz abban az évben. A következő évben azonban már a csökkent, támogatás nélküli év az alap.

A 3% GDP növekedés nem azért van, mert minden évben kapunk 3% támogatást és amúgy nem növekednénk. Ha keresel minden hónapban 100 forintot és minden hónapban kapsz 30 forint ajándékot, akkor nem lesz minden hónapban 30 forinttal több pénzed az előző hónaphoz képest. Minden hónapban ugyanannyi lesz a pénzed. 0% növekedés.

Ha megszűnik a havi ajándék, akkor az első hónapban 30 forinttal csökken a pénzed, de nem csökken tovább.

Magyarországnak nem azért van 3% növekedése az előző évhez, mert az előző évhez képest 3%-al nő az EU támogatás.

Igaz persze, hogy a GDP növekedést segíti a a 3%-4% EU támogatás, de nem 3-4%-al, hanem sokkal kevesebbel. Persze a 3% támogatás a multiplikátor hatásnak köszönhetően több mint 3% a hatása, de az előző évben is volt, a GDP növekedést pedig az előző évhez számolják.

Egyszerű dolog ez, de meglepően kevesen hajlandóak felfogni.

pamut 2016.05.26. 19:32:16

@BircaHang Média szerkesztősége: nem az, a térkép jelzi hogy milyen sávokat használ, teljesen korrekt.
neked is ezt tudom mondani:
nem a térképre/tükörre kéne haragudni azért, mert szembesít azzal hogy Mo. az utolsó a visegrádi országok közül...

$pi$ 2016.05.26. 19:34:01

@BircaHang Média szerkesztősége: "154 centis feleségem alacsony, a szomszéd 156 centis nő meg magas"

És hozzátennéd, hogy a svéd bikinimodell a szomszádban szintén magas a maga 208 centijével. :D

$pi$ 2016.05.26. 19:35:34

@pamut: "nem az, a térkép jelzi hogy milyen sávokat használ, teljesen korrekt."

Gyurcsány eftárs is azt hitte, hogy mivel megmondják az adórendszere milyen sávokat használ teljesen korrekt. Aztán be kellett látnia, hogy elk.rták.

$pi$ 2016.05.26. 19:37:40

@pamut: "Bocs, de ez nem igaz. Egyetlen hamis adat sincs a térképen. Ha tudod cáfolni, akkor hajrá."

Szalmabáb érvelés, én nem mondtam, hogy a térképen hamis adatok vannak. Ezt csak te találtad ki.

Én azt mondtam, hogy a térkép inkorrekt és úgy marhaság, ahogy van. Rohadtul elvakultnak vagy aluliskolázottnak kell lenni, hogy ezt a térképet valaki komolyan vegye.

pamut 2016.05.26. 19:39:16

@$pi$:
De, ez pontosan így van ahogy írtam.
Nekem nyilván nem hiszel, ha megmutatom hogy Chikán és Mellár is ezt mondja akkor elgondolkozol némileg?

"ha minden évben kapsz 3% támogatást"
nem 3% támogatást kaptunk, hanem minden évben egyre többet, tavaly már a GDP 7%-át kitevőt kaptunk, ami borzalmasna sok (természetesen: kurva anyád EU!).

A logikád egyébként sem stimmal, nem a % hibádzik. A gazdasági egy dinamikus rendszer, nem pedig kőstatikus ahogy a te logikád sugallja.

"A 3% GDP növekedés nem azért van, mert minden évben kapunk 3% támogatást és amúgy nem növekednénk."
Azt leszámítva hogy nem 3-at kaptuk hanem sokkal többet, de igen: pontosan azért növekedtünk. EU nélkül itt recesszió lenne, sőt már most is van pedig most még csordogál a segély, ami egészen elképesztő kudarc....

A gazdaság pedig nem statikus, még a tudat is hatással van rá hogy várható-e segély, nem is szólva arról hogy ahogy a (szerves) növekedés önmagát is erősítő, katalizáló jellegű, úgy a recesszió negatív spirálba tud fordulni.

Na, idézzem Mellárékat vagy már kapisgálod?

pamut 2016.05.26. 19:41:42

@$pi$:
Te viccelsz? TE MAGAD ÍRTAD:
"most a "hamis színben feltüntetni" igencsak szó szerint érthető."

amúgy szerintem ne is a térképen lovagolj, mert ez erősen terelés-szagú, inkább erre válaszolj, ez a lényeges:
Nem a térképre/tükörre kéne haragudni azért, mert szembesít azzal hogy Mo. az utolsó a visegrádi országok közül...

pamut 2016.05.26. 19:48:27

@$pi$:

Na elegem van, zárjuk rövidre a dolgot:

1. Chikán Attila, volt FIDESZES gazdasági miniszter:

"Az EU-ból érkező pénzek gyakorlatilag pótolhatatlan erőforrást jelentenek. E pénzek nélkül nem lenne növekedés a magyar gazdaságban, illetve csökkenne a bruttó hazai termék. "
index.hu/gazdasag/2016/02/15/chikan_interju/

2. Mellár Tamás, volt FIDESZES KSH-elnök, ő már gyakorlatilag a GDP-számok hamisítását is állítja:

"ha az EU-támogatásokat és a külföldi tulajdonú járműgyártó multik teljesítményét kivesszük a hazai gazdaságból, akkor egyáltalán nem marad semmi növekedés, sőt, inkább visszaesik a gazdaság többi része. (...) az ország évente 300 milliárd forintot fordít a közmunkaprogramra, ami a statisztikákban GDP-növekedésként jelenik meg, és még egy csomó munkanélkülit is eltüntet, miközben tudjuk, hogy ezek a közmunkások semmilyen valódi értéket nem termelnek."
444.hu/2016/02/18/mellar-tamas-tudja-hogyan-kell-levaltani-a-fideszt

Szerintem nem kéne álmodozni arról, hogy a bőséges EU-segélyek nélkül itt lenne bármi is, mert nem lenne... sőt az első negyedéves, majd 1%-ot kitevő recesszió azt a szürreális, bődületes kudarcot is bizonyítja, hogy még az EU-támogatások mellett is képes ez az ország recesszióra....

pamut 2016.05.26. 19:49:11

@BircaHang Média szerkesztősége: jaja persze...

"nem a térképre/tükörre kéne haragudni azért, mert szembesít azzal hogy Mo. az utolsó a visegrádi országok közül..."

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.26. 19:55:50

@pamut:

Mo. tényleg az utolsó a 4 ország közül, de nem úgy ahogy a térkép sugallja.

A valós adatok:
- ha az első ország Csehország 100, akkor a többi:
- Szlovákia: 94,
- Lengyelország: 84,
- Magyarország: 83.

Ugte mennyire más így ez?!

Persze lehet azt mondani, hogy 83,5 felett luxusbőség van, alatta meg nyomor van, de ennek semmi értelme.

pamut 2016.05.26. 20:04:04

@BircaHang Média szerkesztősége:
Senki nem mondta hogy "felett luxusbőség van, alatta meg nyomor van". Egyéb hazudozás?

igazi hős 2016.05.26. 20:30:28

"nem túl merész feltételezés" Minden gondolkodó ember számára nyilvánvaló, hogy az egész propaganda csak terelés hogy ne a Mészáros és társai nevén levő vagyonokról, a földlopásról, a Quaestor 100 milliárdjáról, az MNB alapítványi pénztalicskázásáról, a letelepedési kötvény bizniszről, az egyre lejjebb süllyedő oktatásról és egészségügyről beszéljenek az emberek. Mivel a maradék jóval nagyobb és ők is szavazhatnak (emlékezzünk rá, hogy Horn Gyulára több mint 40 % szavazott!), ezért a módszer működik. Olyan kormányunk van és lesz, amilyet megérdemlünk.

pamut 2016.05.26. 21:36:52

@BircaHang Média szerkesztősége: lófaszt. nem a térkép hazudik hanem te.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.27. 05:44:59

@pamut:

Az, hogy ballib fanatizmusod gátol a tények látásában nem az én bajom. Gondold csak el, mit mondanál, ha ugyanez a térkép Gyurcsányod alatt jelent volna meg! Üvöltenél, hogy a csúnya Orbán és a gyíkemberek lefizették a térképkészítőket.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.27. 05:47:42

@igazi hős:

Hornra kb. 32 % szavazott, szóval nem igaz állításod.

pamut 2016.05.27. 10:57:33

@BircaHang Média szerkesztősége: hát persze te idióta majom :D
na akkor szépen mentsd le a térképet, , karikázd be rajta jó vastag színes körrel hogy hol írja hogy "felett luxusbőség van, alatta meg nyomor van", aztán töltsd fel valahová és linkeld,be, egész biztos vagyok benne hogy te megtalálod ezt a feliratot megtalálod ;)

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.05.27. 12:48:08

@pamut:

Lám te is így értetted, hiszen alátámasztja ballib fanatizmusodat.

pamut 2016.05.27. 13:35:24

@BircaHang Média: Nem, hazudsz, azt tőled idéztem. Skizofrén is vagy nem csak autista?

pamut 2016.05.27. 18:54:35

@BircaHang Média szerkesztősége:

El tudod olvasni a saját szemeddel mit írtál te magad 2016.05.26. 19:55:50-kor? :)
Vagy ez már meghaladja a képességeid? :))

pamut 2016.05.27. 19:33:52

@BircaHang Média szerkesztősége:
Én már olvastam pont onnan, a te kommentedből idéztem ezt: "felett luxusbőség van, alatta meg nyomor van". Ennyire képtelen vagy szembenézni azzal hogy hazudtál?

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.27. 22:40:01

@pamut:

Nem én hazudtam, hanem te estél pofára. Ráugrottál a hamis térképre, ismételgetted, hogy mennyire igaz, aztán amikor elmagyarázták neked többen, hogy butaság az egész, érv nélkül maradtál. Majd pedig ahelyett, hogy elismernéd ezt, másokat vádolsz alaptalanul.

pamut 2016.05.28. 02:43:54

@BircaHang Média szerkesztősége:
Lófaszt kedves birka, egyetlen tény van, az hogy hazudtál, és ez elől a tény elől menekülsz, ami kifejezetten szánalmas....

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.28. 07:44:23

@pamut:

Egyetlen hazugság sem volt hozzászólásaimban. Valójában te se hazudtál, csak erősen csúsztattál. Nem jött be a csúsztatásod, hát most fetrengsz.

pamut 2016.05.28. 13:01:47

@BircaHang Média szerkesztősége:

Pontosan azt hazudtad hogy a térkép ezt mondja:
"felett luxusbőség van, alatta meg nyomor van"

Ilyet a térkép nem mond, azaz: hazudsz. Annyira, annyira, de annyira szánalmas hogy nyilvánvalóan belebuktál a hazugságodba, nem tudod bizonyítani amit hazudtál mert a térképen nincs ilyen, de még ennek ellenére is vergődsz....

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.28. 15:06:07

@pamut:

Dehogynem. Azonnal ráugrottál a térképre, pontosan ezért. Ha korrekt lenne a térkép, észre se vetted volna.

pamut 2016.05.28. 22:11:43

@BircaHang Média szerkesztősége:

Rendben akkor karikázd be a térképen hogy hol írják rajta hogy "felett luxusbőség van, alatta meg nyomor van", és töltsd fel valahová a képet had lássam én is hol hazudik ilyet ez a cúnya gonosz térkép.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.29. 08:32:26

@pamut:

Nézd meg sajár reakciódat, te magad vagy a bizonyíték.

pamut 2016.05.29. 10:51:48

@BircaHang Média szerkesztősége:

Én sem reagáltam azt amit hazudsz, de ami még fontosabb: én nem vagyok térkép :D
Tehát nem tudod bizonyítani mert nincs az a térképen amit belehazudtál, ennyike.

De persze nincs az a nyilvánvaló hazugságod amit te ne tagadnál le.... :))) Na mutasd meg birka, hogy próbálkozol, erőlködsz, izzadsz még újra és újra hogy kitekeregj a szánalmas hazugságod elől? :) Hányszor fogsz még félrebeszélni mindenféle hülyeséget mivel nincs az a térképen amit belehazudsz? :)

pamut 2016.05.29. 11:36:43

@BircaHang Média szerkesztősége: Valahányszor megkérdem hol a bizonyíték, mindig csak a balibázással meg gágozással jössz, azaz bebizonyítod hogy nincs semmi olyan a térképen amit hazudtál.

birka, miért csinálod ezt? te is tudod hogy hazudtál, én is tudom hogy hazudtál, mindenki tudja hogy hazudtál aki ránéz a térképre és látja hogy nincs ott amit belehazudtál. miért jó ez neked hogy pisi dedós módjára ragaszkodsz olyan hazugsághoz amiről te is tudod hogy hazugság meg mindenki? mi baj van veled, ez az autizmus része vagy a személyiséged ilyen döbbenetesen selejtes?

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.29. 11:42:33

@pamut:

Lásd fentebb. Amig nem teszel fel új kérdéset, vedd úgy, hogy válaszom hiánya azt jelenti "lásd fentebb!". Ballib hazugságtrükkjeid nálam nem fognak működni...

pamut 2016.05.30. 11:46:55

@BircaHang Média szerkesztősége:

lol, már ilyen dedósba megy le? :D öreg ember létedre? :D

fentebb sem válaszoltál egyszer sem, ismételem: EGYSZER SEM a kérdésre hogy hol van a tárképen az amit belehazudtál. Azért nem, mert nincs sehol. és ahogy eddig most is csak a gyáva menekülést választottad az érdemi válasz helyett.

nem érzed a szégyent, amit magadra hoztál?
hogy lehet valaki annyira nyomorult hogy egy nyilvánvaló hazugsághoz ragaszkodjon?
és ismét kérdem: miért csinálod ezt? te is tudod hogy hazudtál, én is tudom hogy hazudtál, mindenki tudja hogy hazudtál aki ránéz a térképre és látja hogy nincs ott amit belehazudtál. miért jó ez neked hogy pisi dedós módjára ragaszkodsz olyan hazugsághoz amiről te is tudod hogy hazugság meg mindenki?
süti beállítások módosítása